Varaždinski SDP predlaže: "Spasimo naše OPG-ove - Kapucinski trg kao tržnica" Foto: SDP Varaždin

Varaždinski SDP predlaže: "Spasimo naše OPG-ove - Kapucinski trg kao tržnica"

Varaždinske vijesti | 4.4.2020. u 18:46h | Objavljeno u Aktualno

O problemima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava zbog zatvaranja tržnica, na Facebooku se oglasila i varaždinska Gradska organizacija SDP-a.

- Svakodnevno nas kontaktiraju vlasnici OPG-ova s područja Varaždina i okolice koju su zatvaranjem prodaje na klupama Varaždinskog placa praktično pred bankrotom. Puni staklenici svježeg povrća spremnih za prodaju, pogotovo ususret Uskrsu, neće biti prodani jer online prodaja nije ni približno dovoljna, a veliki trgovački lanci imaju svoje prodajne kanale, količine koje im OPG-ovi mogu ponuditi nisu dovoljni, a ni Vlada se nije pretrgla da pokuša oformiti regionalne otkupne centre preko kojih bi se mogla plasirati roba kroz trgovačke lance da se spasi što se spasiti da. Dolazi nam na naplatu pogodovanje uvoznim lobijima kojima smo uništili domaću proizvodnju. Sad je izgleda vrijeme da nam propadnu i oni zadnji koji su se održali - OPG-ovi - napominju iz SDP-a.

- Varaždinski SDP predlaže, ako je to ikako moguće, da se pomogne našim OPG-ovima na način da Grad na Kapucinskom trgu postavi kućice koje se koriste za Špancirfest i Advent u kojima bi OPG-ovi mogli prodavati svoje proizvode uz sve mjere predostrožnosti koje nalaže Nacionalni stožer. Kapucinski trg je idealan, mjesta za držanje fizičke distance ima i time je rizik smanjen na najmanju moguću mjeru, a kućice osiguravaju uvjete koje je propisao Nacionalni stožer - navode varaždinski SDP-ovci.

Napominju da bi prednost trebalo dati onim OPG-ovima koji imaju certifikat (ne preprodavačima), i to onima koji imaju zakupljene klupe na Varaždinskom placu.

- Naravno, bez naknade i bilo kakvih dodatnih troškova. Čak i da se uskoro otvori prodaja na Placu, privremena tržnica na Kapucinskom trgu može nastaviti s radom kako bi se izbjegle gužve na Varaždinskom placu. Nadamo se da će naš prijedlog biti podržan i organizacijski proveden kroz maksimalno dan-dva jer je svaki dan bitan. Vrijeme je da počnemo cijeniti i podržavati hrvatske poljoprivrednike - zaključuju iz SDP-a, uz poziv sugrađanima da kupuju od domaćih OPG-ova.