Neven Bosilj i Miroslav Marković Foto: VV arhiva

Varaždinski SDP: Kakvi se izvidi provode u Varkomu

Varaždinske vijesti | 12.3.2019. u 15:43h | Objavljeno u Aktualno

Postupajući prema nalogu DORH-a, koji je zaprimio anonimnu prijavu, policija je od Varkoma zatražila preslike dijela poslovne dokumentacije, koja se odnosi na radove objavljenje u zadnje vrijeme, poput zamjene postojećih, starih vodovodnih cijevi i uređenja ulica.

Na to da se provode određeni izvidi u Varkomu, ukazali su Miroslav Marković i Neven Bosilj, varaždinski gradski vijećnici iz redova SDP-a, koji su se danas osvrnuli i na poslovanje varaždinske Čistoće. Tako je Bosilj rekao da je umjesto specifikacije troškova reprezentacije, koji su 2017. godine iznosili 209 tisuća kuna, dobio samo „zakonsku definiciju, bez konkretnih podataka“.

Upozorio je i na to da varaždinska Čistoća i dalje obračunava dvije stope PDV-a, dijelom 13 posto, a dijelom 25 posto, dok druge komunalne tvrtke obračunavaju samo 13 posto. Potonje drži ispravnim, sudeći i prema stavu Ministarstva zaštite okoliša i energetike, koji je iznijelo u odgovoru na upit Zorana Matkovića iz FB grupe Varaždinsko smeće.

- Građani mimo zakona plaćaju veći PDV, koji ide državi. Osjeća li se gradska vlast odgovornom, zapitao je Bosilj.

Ukazao je i da će se iz gradskog proračuna izdvojiti 1,5 milijuna kuna za subvencije usluga Čistoće pojedinim katagorijama građana, kao što su samačka domaćinstva i korisnici ljubičastih kanti, kojima će računi biti niži zahvaljujući tome, iako bi se taj novac mogao, kako smatra, namaknuti “racionalizacijom poslovanja”.

- Riječ je o 1,5 milijuna kuna iz proračuna koje čine subvencija za ljubičaste kante 300.000 kuna, za biootpad 600.000 kuna, 400.000 kuna za umirovljenike samce i 195.000 povećanje sredstava za reciklažno dvorište, napomenuo je.

Novac iz gradskog proračuna, kako je dodao, dobiva i Vartop, i to dva milijuna kuna, od čega bi u SDP-u 400.000 kuna uzeli za uskrsnice.

- S obzirom da se proračun povećava za preko 50 milijuna kuna i na što se sve novci troše, smatramo da će 400.000 kn pomoći našim umirovljenicima s malim mirovinama pomoći da ljepše provedu Uskršnje blagdane. Podsjećamo gradonačelnika Ivana Čehoka da je u dva navrata obećao da će odobriti isplatu uskrsnice i da bi bilo vrijeme da počne ispunjavati svoja obećanja, rekli su SDP-ovi vijećnici.

O svemu tome, ali i još nekim stvarima, kako su najavili, raspravljat će na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća u vezi koje su iznijeli nezadovoljstvo načinom sazivanja posebice pripremama, što su isticali i u vezi prethodne sjednice.

- Odbor za financije uopće nije sazvan, a odlučujemo o tome da se prihodi gradskog proračuna povećavaju za 50 milijuna, a rashodi za 60 milijuna, kao i da se zadužimo za skoro 30 milijuna kuna, upozorio je Bosilj, prozvavši predsjednika Gradskog vijeća Damira Habijana (HDZ) da dopušta ovakvo ponašanje gradske vlasti.

Od spomenutog zaduženja, dio je za energetsku obnovu V. OŠ i II. OŠ, četiri milijuna namijenjeno je obnovu dječjeg vrtića u Kućanu, osam milijuna za obnovu vrtića u Koprivničkoj, a pet milijuna za novu knjižnicu...

- Ulaganja u škole i vrtiće nisu sporna, međutim imamo dvojbe oko knjižnice jer predviđen novac nije dovoljan, budući da troškovnik iznosi na 20 milijuna kuna, ukazali su vijećnici SDP-a, najavivši da će ipak podržati zaduženje.