Varaždinski osnovnoškolci dobit će besplatne udžbenike, radne bilježnice i paket za tehničku kulturu Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Varaždinski osnovnoškolci dobit će besplatne udžbenike, radne bilježnice i paket za tehničku kulturu

IHR/Varaždinske vijesti | 18.7.2019. u 12:48h | Objavljeno u Aktualno

Prvog dana nastave, 9. rujna učenike varaždinskih osnovnih škola, njih više od 3000, dočekat će besplatni udžbenici i radne bilježnice. Kao što je već poznato, od ove školske godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja osigurava sredstva za udžbenike iz obaveznih predmeta, a Grad Varaždin je također u proračunu osigurao sredstva kojim će biti kupljene radne bilježnice za osnovne predmete i ostali materijal.

- Grad Varaždin osigurao je 980.000 kuna za kupnju dodatnih materijala, konkretno, za radne bilježnice za obavezne predmete te paket za tehničku kulturu. Pratimo standard koji smo imali prošle godine, uz jednu novinu koja se odnosi na zakonske financijske okvire. Prema formuli, dodatni materijali prema učeniku ne bi smjeli prelaziti 110 kuna za učenike od prvog do četvrtog razreda, 200 kuna za učenike petih i šestih razreda te 300 kuna za učenike sedmih i osmih razreda. Grad Varaždin će to poštivati - rekla je zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica na današnjoj konferenciji za novinare.

Hoće li to biti dovoljno? U Gradu Varaždinu smatraju da mora biti dovoljno jer se mijenja način poučavanja.

- Dosta materijala bit će dostupno digitalno – tvrdi Malenica.

Privremena pročelnica gradskog Upravnog odjela za kulturu, obrazovanje i sport Draženka Dević podsjetila je da će besplatne radne bilježnice dobiti učenici koji imaju prebivalište na području Grada Varaždina.

- Pravo ostvaruju i učenici koji imaju prebivalište na području Grada Varaždina, a polaze školu koja nije na varaždinskom području – istaknula je Dević.

Osim što od jeseni počinje „Škola za život“ u svim školama, na razini cijele Hrvatske i svih osnovnih škola provodi se projekt digitalizacije.

- Potpisali smo ugovor s Ministarstvom da digitalizacija može ući u sve naše škole. Radi se o kupovini novih prijenosnih računala za nastavnike, tableta za učenike, uvođenju brzog interneta i pametnih ploča. Riječ je o procesu koji će trajati kroz dvije školske godine i veselimo se toj novini – rekla je Malenica.