Varaždinski klipič ima svoju poštansku marku

Varaždinske vijesti | 13.4.2022. u 11:43h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinski klipič dobio je svoju poštansku marku Hrvatske pošte, u sklopu serije pod nazivom Hrvatski zaštićeni poljoprivredni i prehrambeni proizvodi, u kojoj su još poštanske marke Slavonskog meda i Paškog sira.

Pečeni varaždinski klipič je prutić koji s obiju strana ima po četiri nabora, a dug je najmanje 25 cm. Varaždinski klipič ima hrskav okus koji na nepcima prvo ostavlja dojam mekoće, a potom se topi u ustima.

Mliječno-kiselkastog je okusa. Proizvodi se u Varaždinskoj županiji, a naziv i recept za njegovu izradu koji se prenose s naraštaja na naraštaj prvi su se put pojavili u 18. stoljeću.

Što se tiče poštanske markice na kojoj se nalazi varaždinski klipič njena vrijednost je 3,3 kune, slovne je oznaka A, dizajn potpisuje Duje Šegvić, dizajner iz Splita, a fotografija i ambijent: Krešimir Geci, a proizvod Duje Šegvić.

Veličina poštabske markice je 35,50 x 35,50 mm, tisak je višebojni ofset, za tiskanje je zadužena tvrtka AKD d.o.o., Zagreb, a naklada je 30 000 komada po motivu.

Također, izdana je dopisnica s motivom Varaždinski klipič te je izrađen prigodni poštanski žig, kao rezultat suradnje Varaždinske županije, Udruge kuhara Varaždinske županije, Turističke zajednice Varaždinske županije i Varaždinskog kluba kolekcionara.

Svi građani će sutra, u četvrtak 14. travnja, moći tijekom cijelog dana u poslovnicama Hrvatske pošte staviti prigodni poštanski žig na filatelističke proizvode, dopisnice ili omotnice.