Varaždinski i međimurski policajci u Saboru povodom Dana sjećanja na žrtve Vukovara Foto: HDZ Varaždinske županije

Varaždinski i međimurski policajci u Saboru povodom Dana sjećanja na žrtve Vukovara

VV | 14.11.2019. u 17:00h | Objavljeno u Aktualno

Nekadašnji pripadnici Policijske uprave varaždinske i Policijske uprave međimurske, koji su 1991. branili grad heroj Vukovar, imali su čast da prilikom posjete Hrvatskom saboru prisustvuju sjednici u trenutku kada je donošenjem Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj 18. studeni, proglašen blagdanom, odnosno Danom sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Danom sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.Naime, za njih je upravo povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara saborski zastupnik iz Varaždinske županije Anđelko Stričak upriličio prijem u Hrvatskom saboru. Posebno emotivan bio je njihov dolazak na galeriju i pozdrav predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića nakon čega je uslijedio dugotrajan aplauz svih saborskih zastupnika u sabornici. Stričak je u razgovoru podsjetio na obranu Vukovara i brojke koje govore o žrtvama koje su podnijeli policajci i branitelji sa sjevera Hrvatske.

– U obrani Vukovara sudjelovao je 1121 policajac tadašnje Policijske uprave Varaždin, od kojih je 21 poginuo, petero ih se vodi nestalima, 67 je teško ili lakše ranjeno, a 119 zarobljeno i završilo u srpskim koncentracijskim logorima. U pokušaju proboja preko mjesta Karadžićeva, 9. studenoga, iz Specijalne jedinice policije „RODA“ pogiba njih petero, ranjeno ih je 28, te jedan zarobljen. Velika je to žrtva policajaca sa sjevera Hrvatske hrvatskoj suverenosti i neovisnosti. Stoga je Dan sjećanja prigoda da se prisjetimo svih koji su branili našu Domovinu, svih ranjenih i oboljelih, a nadasve poginulih – kazao je Stričak.

Na prijemu u Hrvatskome saboru bio je i Darko Posavec, predsjednik Udruge logoraša podružnice Varaždinske županije, zamjenik zapovjednika zasebne postrojbe Policijske uprave varaždinske koja je 1991. godine branila Vukovar.

– Povodom 28. obljetnice obilježavanja našeg sudjelovanja kao postrojbe u obrani Vukovara i Borovog Naselja, ove nas je godine naš saborski zastupnik Anđelko Stričak pozvao na prijem u Hrvatski sabor – rekao je Posavec te se kratko prisjetio ratnih godina:

– U Vukovar smo došli 11. rujna 1991. godine. Odmah sudjelujemo u žestokim borbama. Nije bilo lako, mnoge su naše kolege i prijatelji položili svoje živote na oltar Domovine i mi ih se svake godine sjećamo s tugom, ali i ponosom, i odajemo počast njima i svima onima koji su svoju žrtvu utkali u danas slobodnu i neovisnu Hrvatsku.

Posavec je najavio da će se članovi Udruge u ponedjeljak, 18. studenoga, pridružiti Koloni sjećanja u Vukovaru, a dan kasnije bit će dio kolone u Borovom Naselju u kojem je zarobljeno najviše pripadnika postrojbe.

Uz Stričaka varaždinske i međimurske policajce pozdravili su i s njima porazgovarali saborski zastupnici Sunčana Glavak i Josip Križanić. Uz razgovor sa zastupnicima i praćenje same sjednice Hrvatskog sabora, gosti su bili i na otvorenju izložbe „Vukovar – Škabrnja – Dan sjećanja na žrtve velikosrpske agresije“ koja je u povodu obilježavanja 18. studenoga, Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje 1991., otvorena u Saboru u organizaciji HDZ-ovog zastupnika Steve Culeja.

 policajci_sabor_1.jpg

policajci_sabor_5.jpg