Varaždinske Toplice: Potpore gospodarstvenicima, oslobođeni i komunalne naknade za prvi kvartal Foto: Grad Varaždinske Toplice

Varaždinske Toplice: Potpore gospodarstvenicima, oslobođeni i komunalne naknade za prvi kvartal

Varaždinske vijesti | 23.2.2021. u 16:22h | Objavljeno u Aktualno

Kako bi u ovim posebnim okolnostima uzrokovanim epidemijom bolesti Covid-19 pomogli gospodarstvenicima s područja Varaždinskih Toplica, gradski su vijećnici na sjednici održanoj u ponedjeljak donijeli odluku o dodjeli bespovratnih potpora poduzetnicima za otklanjanje štete nastale u posebnim okolnostima epidemije bolesti COVID-19.

Odlukom su utvrđene propisane mjere pomoći, način i uvjeti dodjele bespovratne potpore poduzetnicima (pravnim osobama i obrtnicima) s ciljem ublažavanja negativnih posljedica na poslovanje, očuvanje radnih mjesta i otklanjanje štete nastale u posebnim, kriznim okolnostima.

Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković pojasnila je da se pod nastalom štetom smatra pad prometa od najmanje 50 posto za prosinac 2020., u odnosu na isto razdoblje u 2019. godini te siječanj i veljaču 2021., u odnosu na isto razdoblje u 2020. godini.

– Sredstva za potpore osigurana su u ovogodišnjem gradskom proračunu i dodijelit će se pravnim osobama i obrtnicima koji obavljaju svoju djelatnost na području grada, a kojima je obustavljeno ili ograničeno poslovanje. Korisnici potpore su ugostiteljski objekti svih skupina, uključujući i poduzetnike kojima je obustavljen rad ugostiteljskih objekata, ali su mogli pripremati te dostavljati hranu i piće – pojasnila je gradonačelnica.

Pravo na bespovratnu financijsku potporu imaju poduzetnici koji su zadržali u radnom odnosu sve radnike koji su kod njih bili zaposleni na dan stupanja na snagu Odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Varaždinske županije, odnosno 21. studenog 2020. godine. Pravo na naknadu imaju i poduzetnici koji su zadržali u radnom odnosu sve radnike koji su kod njih bili zaposleni na dan stupanja na snagu Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprečavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja, odnosno 28. studenoga 2020. godine.

– Bespovratnu financijsku potporu u iznosu od 9.000 kuna dobit će poduzetnici kojim imaju od 1 do 3 radnika, a oni koji ima od 4 ili više radnika dobit će 15.000 kuna – rekla je Ratković.

Postupak dodjele bespovratne potpore provoditi će se putem Javnog poziva koji će se objaviti na službenim internetskim stranicama Grada Varaždinskih Toplica (http://www.varazdinske-toplice.hr) uključujući uvjete i kriterije te popis dokumentacije potrebne za prijavu.

Toplički su vijećnici usvojili i odluku o oslobađanju obveznika od plaćanja komunalne naknade i podmirenja naknade za uređenje voda za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi za obavljanje poslovne djelatnosti. Podmirenje naknade za uređenje voda na sebe će preuzeti Grad.

Gradonačelnica Ratković pojasnila je da se ovom odlukom obveznici plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište, a kojima je odlukama Nacionalnog stožera zbog epidemioloških mjera obustavljen rad, oslobađaju od obveze plaćanja komunalne naknade za prvo tromjesečje ove godine.

– Grad Varaždinske Toplice će u cijelosti podmiriti tu naknadu. Oslobađanje od obveze plaćanja komunalne naknade te podmirenje naknade za uređenje voda provodi se temeljem zaprimljenih zahtjeva, a pokaže li se potreba za nastavkom mjera pomoći, svakako ćemo produžiti rok za promjenu ovih mjera. Cilj ovih potpora je da napravimo sve što je u našoj moći da najugroženijoj skupini poduzetnika omogućimo da sačuvaju radna mjesta i da, po popuštanju mjera, nastave s poslovanjem – najavila je Ratković.