Varaždinske barokne večeri i Vindija savršeno spajaju kulturu, tradiciju i kulinarsko umijeće

Sponzorirani članak | 23.9.2021. u 17:18h | Objavljeno u Aktualno

Od 17. do 29. rujna Varaždin se vraća u barok kroz 51. Varaždinske barokne večeri, najznačajniju glazbeno-scensku priredbu i jedan od najpoznatijih festivala rane glazbe u svijetu. Riječ je o manifestaciji koja Varaždin vraća u razdoblje procvata kulture i glazbe kada je i vještina priređivanja hrane poprimila obrise prave umjetnosti. Važnost ovog nacionalnog festivala koji je snažno utjecao na oblikovanje kulturnog identiteta varaždinskog kraja prepoznala je i Vindija, koja dugi niz godina podupire Barokne večeri.

Barokni grad tako je ovih je dana još jednom mjesto susreta svih ljubitelja i poznavatelja kulture i glazbe, a Vindija mu se pridružuje u jedinstvenom projektu očuvanja nacionalne baštine i tradicije. Kroz Barokne večeri, kojima je Ministarstvo kulture dodijelilo nacionalni značaj prije 20 godina, Vindija se svojom bogatom gastronomskom ponudom savršeno uklapa u povijesni period u kojemu je kultura hrane doživjela istinski procvat pod utjecajem francuskih kraljeva Luja XIV. i Luja XV. Dio te raskoši naslijedila je i Hrvatska, osobito varaždinski kraj kojega se i danas predstavlja kao jednog od najljepših baroknih središta Europe, u čemu i Vindija ponosno sudjeluje.

Već 60 godina uz i za Varaždinke i Varaždince

Vodeća domaća prehrambena kompanija sustavno unaprjeđuje kulturni život Varaždinske županije već gotovo 60 godina, tako da je podrška događaju koji u Varaždin privlači posjetitelje iz cijele zemlje nastavak doprinosa razvoju kulture, turizma, i gospodarstva županije.

- Sretni smo i ponosni što možemo uzvratiti povjerenje naših sugrađana i doprinijeti životu zajednice u kojoj djelujemo. Varaždinska županija i njeni ljudi, kultura i duh nas nadahnjuju pa je podrška Varaždinskim baroknim večerima tek jedan u nizu izraza podrške i zahvale. Društveno odgovorno poslovanje i briga za naše sugrađane utkane su u temelj kompanije i zato smo ponosni na dugogodišnje sponzorstvo Baroknih večeri, koje njeguju povijesnu važnost Varaždina kao nekadašnjeg glavnog grada države te prijestolnice glazbe, kulture i umjetnosti - rekao je predsjednik Uprave Vindije, Nenad Klepač.

Uz podršku Baroknim večerima Grupa Vindija kao odgovorni član zajednice podupire i brojne varaždinske klubove te individualne sportaše, među kojima su hrvači, višestruki prvaci Hrvatske, međunarodno nagrađivani gimnastičari, ritmičarke i brojni drugi te tako potiče aktivan i zdrav život svojih sugrađana. Da su društveno odgovorno poslovanje i korporativna odgovornost u samim temeljima poslovanja Vindije dokazuje i potpisivanje Global Compact programa pri Ujedinjenim narodima kojim se promiče poštovanje načela ljudskih prava i radničkih standarda te očuvanje okoliša.

Festival Varaždinske barokne večeri potiče istraživanje, izvođenje i očuvanje djela hrvatskog baroka. U sklopu Baroknih večeri često zajedno nastupaju domaći i inozemni izvođači čime se odaje međunarodno priznanje glazbenom varaždinskom nasljeđu. Važan dio festivala je i znanstveni skup na kojem sudjeluju ponajveći kulturni i glazbeni stručnjaci iz Hrvatske i Europe naglašavajući važnost očuvanja baštine.

Ova najvažnija glazbeno-scenska priredba središnje Hrvatske, osnovana je 1971., a pod stalnim je pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske.