Varaždinske arhitektice o Optujskoj: Nadamo se kako će uz vojsku ostati i prostor za građane

D.P./Varaždinske vijesti | 8.8.2017. u 11:08h | Objavljeno u Aktualno

Vojarna u Optujskoj ulici predmet je višegodišnjeg zanimanja i rada varaždinskih arhitektica Maje Kirete i Emilije Vlahek, koje su aktivne na projektima revitalizacije vojarne još od 2010. godine.

- Naš višegodišnji rad na revitalizaciji vojarne u Optujskoj proizašao je iz želje da ukažemo na činjenicu da je gradski prostor javno dobro, resurs s kojim treba postupati mudro i pažljivo na dobrobit svih stanovnika grada. Napuštena vojarna u Optujskoj je definitivno primjer prostora s velikim, a neiskorištenim potencijalom pa smo je još 2010. godine odlučili “obraditi” u sklopu radionice - kazale su nam.

Njihov rad podržava i Komora arhitekata, koja će sa 7.500 kuna financirati njihov projekt koji će biti realiziran do sredine 2018.

- Primijetile smo da postoji niz problema s kojima se susrećemo kako mi, tako i drugdje gdje se bave vojarnama pa želimo razmijeniti iskustva i informirati javnost o dosada učinjenom - kazala nam je Maja Kireta, objašnjavajući za što će se utrošiti spomenuti novac. Njihove zamisli došle su u pitanje povratkom vojske.

- Žalosno je to što se u nas prostor planira bez sudjelovanja građana i struke, kao što se to dogodilo upravo sada. Godinama radimo na revitalizaciji vojarne, štoviše Grad Varaždin je od EU dobio i sredstva za projekt MAPS (“Military assets as public spaces”) u sklopu kojeg se izrađuje akcijski plan rada na vojarni, a sad se događa nešto mimo toga - veli Maja Kireta govoreći o programu koji do iduće godine treba iznjedriti konkretna rješenja za vojarnu. Međutim, ipak smatra da povratak vojske sam po sebi ne mora biti u kontradikciji s revitalizacijom vojarne u Optujskoj.

- Detalji povratka vojske u Varaždin za sada nam nisu poznati, kao ni široj javnosti. Nadamo se da se neće dogoditi da vojska ponovo zauzme cijeli prostor vojarne i time ga u potpunosti zatvori za javnost - veli Maja Kireta. Smatra da se trebala provesti šira javna rasprava.

- Nadamo se da će nova gradska vlast ostvariti uspješan dijalog s državnim tijelima o vlasništvu i namjeni prostora vojarne i da će se svi interesi za korištenjem prostora vojarne razmatrati u okviru projekta MAPS.

Smatramo da je iznimno važno da se projekt MAPS uspješno završi jer tako otvaramo ili zatvaramo vrata Varaždinu na natječajima za sredstva iz EU fondova - zaključila je arhitektica Maja Kireta.

Građani u vojarni žele sport, rekreaciju i kulturu

Arhitektica Vlahek kazala je kako je u sklopu projekta MAPS među građanima provedena anketa o tome koje sadržaje žele u prostoru vojarne.

- Najviše ih se izjasnilo kako želi da se prostor prenamijeni u funkcije sporta i rekreacije, obrazovanja, znanosti i kulture, ali i za hostel - kazala je Emilija Vlahek. Participativni pristup drži ključnim za osmišljavanje sadržaja javnih prostora.

- Iskreno se nadam kako će sva iskustva koja smo stekli kroz rad na vojarni biti od pomoći da se i drugi javni gradski prostori stave u funkciju, a ne da stoje zapušteni. Mnogo je potencijala, samo treba početi raditi - zaključuju arhitektice.

Označeno u