Varaždinska županija želi kupiti još poslovnih udjela u Radiju Varaždin

M.P./Varaždinske vijesti | 5.7.2018. u 08:03h | Objavljeno u Aktualno

Pred županijskim vijećnicima na sjednici zakazanoj za srijedu, 11. srpnja, naći će se i prijedlog odluke o kupnji udjela u temeljnom kapitalu Radio Varaždina.

Kako je pojašnjeno u obrazloženju, poslovni udio Županije u temeljnom kapitalu bi se s postojećih 8 posto temeljnog kapitala povećao za 18,2 posto i to kupnjom poslovnih udjela ostalih članova društva. Ostale udjele drže, podsjetimo, Termoplin (80,40 posto), Varteks (7 posto), Colas Hrvatska (3,5 posto) i Zelendvor (2,10 posto), no u obrazloženju se ne navodi od koga bi konkretno Županija kupila poslovne udjele.

Ipak, cilj joj je postati vlasnik udjela od 25,2 posto temeljenog kapitala.

- Radio je već godinama u financijskim teškoćama koje sada prijete njegovoj daljnjoj opstojnosti, a Županija ne bi smjela dopustiti da se na njezinom prostoru ugasi još jedan važan dionik javnog informiranja, kao što se dogodilo s prestankom rada dopisništva HRT-a u Varaždinu. Stoga želi participirati u sanaciji Radija Varaždin zajedno s ostalim njegovim članovima, uz prethodno poduzimanje mjera za stjecanje većeg utjecaja na odluke društva – veći udio u temeljnom kapitalu, preko 25 posto. Iz obavljenih razgovora, razvidno je da kod članova društva postoji interes za prodaju udjela Županiji i to po kupoprodajnoj cijeni koja iznosi 5 posto od nominalne vrijednosti udjela u Društvu. Za 18,2 posto temeljnog kapitala, po rečenoj cijeni, trebalo bi osigurati 18.200 kuna. Sredstva u rečenom iznosu osigurana su u proračunu za 2018. godinu, a što se javnog interesa Županije i gradova i općina na njezinom području tiče, valja reći da je Radio Varaždin najstarija lokalna radio postaja u Hrvatskoj i jedina nositelj županijske radijske koncesije i time nositelj informiranja za velik broj žitelja naše Županije. Obveza je Županije javno i transparentno izvješćivati građane i relevantne društvene skupine o svom radu i mogućnostima daljnjega razvoja - pojašnjeno je u obrazloženju.

Označeno u