Varaždinska županija u službi zaštite oralnog zdravlja

VV | 13.1.2023. u 14:21h | Objavljeno u Aktualno

Jedan od vrlo važnih javnozdravstvenih segmenata u Varaždinskoj županiji je oralno zdravlje njenih žitelja, prevencija, kao i samo liječenje. Dokaz tome ulaganja su Varaždinske županije, odnosno županijskog Doma zdravlja u ordinacije dentalne medicine, opremu, liječnike, medicinske djelatnike, ali i provođenje niza preventivnih javnozdravstvenih akcija, sve s ciljem što kvalitetnije zdravstvene skrbi. Stoga su jednu od novoobnovljenih stomatoloških ordinacija u Kolodvorskoj ulici, u pratnji domaćina ravnatelja Doma zdravlja Varaždinske županije doc. dr. sc. Jurice Veroneka, obišle zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić i predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač, dr. med.

Kao što je istaknuo ravnatelj Veronek, u 2022. godini preuređene su četiri ordinacije dentalne medicine u što je ukupno uloženo više od 120.000 eura.

- Dom zdravlja Varaždinske županije uredio je tri ordinacije dentalne medicine u Varaždinu, konkretnije dvije u Kolodvorskoj i jednu Zagrebačkoj ulici, dok je jedna uređena na lokaciji Doma zdravlja u Maruševcu. Kupljena je stomatološka jedinica u vrijednosti od 20.000 eura te strojna endodoncija vrijedna 1.200 eura, nabavljen je tihi asistent u iznosu od 663 eura, lampa za polimerizaciju u iznosu od  450 eura te druga oprema za što kvalitetniji rad. Ugrađen je novi, funkcionalniji namještaj u vrijednosti od 3.000 eura, a radovi su obuhvaćali i izmjenu podova u vrijednosti od 2.000 eura. Početkom ove godine preuzeta je i opremljena ordinacija dentalne medicine u Ljubešćici. Cilj nam je da se svi korisnici naših usluga osjećaju ugodno u našim prostorima te da ordinacije budu u skladu sa svim suvremenim standardima  - rekao je Veronek.

Predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač naglasila je kako je oralno zdravlje, odnosno zdravlje zubi, kao i fizičko, odnosno mentalno zdravlje, izuzetno važno za svakog pojedinca.

- O dentalnom zdravlju važno je misliti od najranije životne dobi, jer je upravo karijes zuba jedan od najraširenijih zubnih patologija koja, ukoliko se na vrijeme ne prepozna i ne liječi, ima dalekosežne posljedice. Međutim, već sam spomen odlaska kod stomatologa u mnogima, bez obzira na dob, izaziva strah. Kao što me raduje svako ulaganje u zdravstvo, još više me raduje što je Varaždinska županija prepoznala estetizaciju i humanizaciju zdravstvenih prostora kroz oslikavanje zidova, što je još uvijek nedovoljno zastupljeno u hrvatskim zdravstvenim ustanovama kao vrijedan alat u službi zdravlja. Stvaranjem pozitivnog okruženja kako za one najmlađe pacijente, tako i za njihove roditelje, ali i za odrasle korisnike, kao i za same djelatnike doprinosi se humanizaciji prostora i ugodnijem boravku pacijenta, što svakako unaprjeđuje proces liječenja – rekla je Spomenka Kiđemet Piskač, nadovezavši se i na važnost preventivnih javnozdravstvenih akcija i projekata koji se u posljednje vrijeme intenzivno provode, a usmjereni su upravo na zdravlje zubi.

- Uz projekt „Zdravi zubi za sve“ koje je Savjet pokrenuo zajedno s Domom zdravlja, a čije radionice vodi Tomislav Benjak, dr. med. dent., s ciljem osvješćivanja svih dobnih skupina o važnosti oralne higijene i oralnog zdravlja, želja nam je u dogledno vrijeme riješiti i problem dostupnosti dentalne zaštite za teško pokretne i nepokretne osobe starije životne dobi, kao i osobe s invaliditetom svih dobnih skupina. U suradnji s Domom zdravlja u tijeku je razrada projekta kako bi se educirao tim iz područja gerontostomatologije. Uz to bi se nabavio mobilni dentalni uređaj za obavljanje dentalnih zahvata u ustanovama koje skrbe za starije i nemoćne osobe, teško pokretne osobe, kao i za druge osobe s invaliditetom – najavila je Kiđemet-Piskač, istaknuvši kako bi Varaždinska županija bila prva županija u Republici Hrvatskoj koja bi na takav način počela brinuti o tim ranjivim skupinama stanovnika.

Zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec istaknula je da i u 2023. slijedi niz ulaganja u zdravstvo, ali i niz važnih preventivnih akcija.

- Ulaganjem u djelatnost dentalne medicine želimo postići da korisnici naših zdravstvenih ustanova imaju visok standard u kvaliteti pružanja stomatoloških usluga. To možemo postići upravo kroz ulaganja u objekte, opremu, medicinske djelatnike, ali i podrškom kod provođenja niza preventivnih javnozdravstvenih akcija. Upravo zahvaljujući našem Savjetu za zdravlje provodi se niz preventivnih javnozdravstvenih projekata s ciljem animiranja svakog čovjeka/pojedinca o brizi za svoje zdravlje - zaključila je zamjenica Zagorec.

Galerija slika
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci