Varaždinska županija sedma po broju ozljeda na radu, prošle godine ozlijeđena 604 radnika Foto: ilustracija

Varaždinska županija sedma po broju ozljeda na radu, prošle godine ozlijeđena 604 radnika

I.D./Varaždinske vijesti | 8.12.2016. u 08:13h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- U Varaždinskoj županiji prošle su godine evidentirane 604 ozljede na radu, što je 3,77 posto od ukupnog broja registriranih ozljeda u Hrvatskoj te je Varaždinska županija na sedmome mjestu po broju ozljeda na radu - rekao je Vitomir Begović, ravnatelj Zavoda za unapređivanje zaštite na radu, na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća Varaždinske županije.

Prema podacima Zavoda za unapređivanje zaštite na radu, u Varaždinskoj županiji na mjestu rada zabilježene su 523 ozljede, dok se na putu dogodila 81 ozljeda. Od ukupnog broja ozljeda u našoj županiji u prerađivačkoj industriji bilo je 267 ozljeda na mjestu rada, što je 51 posto, što znači da se svaka druga ozljeda dogodila u prerađivačkoj djelatnosti.

- U prerađivačkoj industriji i na razini Hrvatske zabilježeno je najviše ozljeda na radu, njih ukupno 3.429, a slijedi trgovina na veliko i malo (2.341 ozljeda ) te djelatnost zdravstvene zaštite i socijalne skrbi (1.660 ozljeda). Poredak po broju ozljeda na radu po djelatnostima je isti u Varaždinskoj županiji kao i na razini Hrvatske - izvijestili su iz Zavoda.

U Republici Hrvatskoj u 2015. godini bilo je 16.013 ozljeda na radu, od kojih se 13.161 ozljeda dogodila na mjestu rada, a 2.852 ozljede dogodile su se prilikom dolaska i odlaska s posla, ili na službenom putu.

Iz Zavoda za unapređivanje zaštite na radu ističu kako su, prema nalazu Inspektorata rada, najčešći propusti u području zaštite na radu u 2015. godini u Hrvatskoj bili: rad s neispravnim sredstvima rada, rad radnika na poslovima s posebnim uvjetima rada, a da prethodno poslodavac nije utvrdio ispunjava li radnik propisane uvjete, izostanak organiziranja pružanja prve pomoći, neizvršavanje obveze procjenjivanja rizika pri obavljanju poslova na mjestu rada, neredovito ispitivanje radne opreme te radnog okoliša, obavljanje opasnih radnih postupaka bez planiranja i razrađivanja tehnologije rada tako da se ne ugrožava život i zdravlje radnika i neobavještavanje Inspektora rada o smrtnoj ili teškoj ozljedi.

Na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća Varaždinske županije, u čijem radu sudjeluju predstavnici poslodavaca, sindikata i Varaždinske županije, govorilo se, između ostalog, o aktualnom stanju u području zaštite na radu, Nacionalnoj kampanji "STOP ozljedama na radu" (o kojoj su detaljne informacije objavljene na mrežnim stranicama Zavoda za unapređivanje zaštite na radu) i kampanji Europske agencije za zaštitu na radu (EU-OSHA) "Zdrava mjesta rada za sve uzraste“ 2016.-2017.

Antonio Jaić, stručni savjetnik u Zavodu, naglasio je da je glavni cilj kampanje "Zdrava mjesta rada za sve uzraste" pomoći radnicima i poslodavcima prepoznati izazove koje donosi starenje radne snage i kako učinkovito upravljati njima, pri čemu, kako je istaknuo, težište treba biti na radnicima svih životnih dobi.

- Promicanjem zdravih radnih navika i razvijanjem dobrih radnih uvjeta postiže se održivost tijekom cijeloga radnog vijeka i osigurava zdravo starenje, pa je važno da se u svakoj radnoj sredini primijeniti interaktivne alata ove kampanje - napomenuo je.

Kako su izvijestili iz Zavoda, članovi Gospodarsko-socijalnog vijeća Varaždinske županije sa zanimanjem su pratili izlaganja te najavili prihvaćanje inicijative Zavoda za unapređivanje zaštite na radu za osnivanje Povjerenstva za unapređivanje zaštite na radu kao institucionalnog radnog tijela županijskog GSV-a, u kojem će zajednički djelovati imenovani stručni predstavnici poslodavaca, sindikata i županije te kontinuirano surađivati s tvrtkama i ustanovama na području Varaždinske županije, uz stručnu potporu Zavoda za unapređivanje zaštite na radu.