Varaždinska županija s rekordnih 1,1 milijun kuna podupire čak 90 novih ulaganja u turističku ponudu Foto: Varaždinska županija

Varaždinska županija s rekordnih 1,1 milijun kuna podupire čak 90 novih ulaganja u turističku ponudu

VV | 29.6.2020. u 12:00h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinska županija će s rekordnih 1.100.000 kuna ove godine poduprijeti čak 90 ulaganja u turističke kapacitete diljem županije. Istaknuto je to u ponedjeljak, 29. lipnja, na svečanosti dodjele Odluka  o bespovratnim potporama Varaždinske županije u turizmu za 2020. godinu u Županijskoj palači.

- Na ovogodišnji Javni poziv pristiglo je 112 prijava, a nakon detaljnog i rigoroznog pregleda po osam kriterija pozitivno je ocijenjeno 90 prijava. To je čak 55 posto više pozitivno ocijenjenih prijava u odnosu na 2019. godinu, što jasno govori o interesu naših OPG-ova, obrta i trgovačkih društava za razvijanje turističke ponude. Javnim pozivom je bilo osigurano 900.000 kuna, ali je zbog velikog broja kvalitetnih prijava rebalansom iznos povećan na rekordnih 1.100.000 kuna. Ponosni smo na to, kao i na činjenicu da su „Kuće za odmor pričom“, autohtoni projekt pokrenut u mandatu ove županije vlasti, doista pokrenule ulaganja i značajno unaprijedile turističku ponudu Županije - istaknula je predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županije i savjetnica župana Natalija Martinčević.

Napomenula je da će dodjelom bespovratnih sredstava biti ostvareni svi ciljevi, a to su povećanje broja noćenja, unapređenje turističke kvalitete usluge i sadržaja turističkog proizvoda, produljenje sezone, nastavak razvoja prezentacijske ponude poljoprivrednih gospodarstava, razvoj dodatnih atrakcija turističkih sadržaja i registracija novih smještajnih kapaciteta.

- Ovo je najveće županijsko bespovratno ulaganje u turizam u Hrvatskoj. Iznos pojedinih bespovratnih sredstva kreće se u rasponu od 5.000 do 22.000 kuna, a u prosjeku je po pojedinoj prijavi dodijeljeno 47 % od ukupno traženih sredstava. Ukupna prijavljena ulaganja iznose 8 milijuna kuna, a predviđeno je otvaranje 140 novih kreveta u privatnom smještaju, što je povećanje od 9 posto. Sredstva su odobrena i za adrenalinski park, robinzonski turizam, kušaonice, ponudu konjičkog turizma, muzej vinarstva i vinogradarstva. Ova sredstva će ujedno pomoći gradnju sedam bazena, uređenje 12 wellnes, odnosno spa zona, tri vinska podruma i četiri ekološka dječja igrališta - navela je Natalija Martinčević.

Na Javni poziv se ukupno javilo 66 fizičkih osoba i 24 pravne osobe, OPG-ovi, obrti i trgovačka društva, a među njima je 27 poduzetnika početnika – novih subjekata koji će turističku djelatnost registrirati do kraja studenoga ove godine

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i europske poslove Mladen Jakopović je naznačio da se radi o mjeri koja zadire i u područje gospodarstva.

- Krenuli smo u jačanje gospodarstva s mjerama koje su vezane za turizam i to je jako dobro prihvaćeno. “Kuće za odmor s pričom” su zaista dobro pogođeni projekt i za kojim vlada izuzetno veliki interes. Upravo na tome projektu je vidljiva suradnja lokalnih jedinica, privatnih iznajmljivača koji više nisu samo puki “izmjenjivači posteljine”, nego je cilj da se turistima ponudi konkretan sadržaj. I to smo postigli čime u prilog govori i rezultati prošlog vikenda gdje su naši objekti imali 50 postotnu popunjenost za razliku od ostatka Hrvatske. Ponuda svih autohtonih delicija i ostalih proizvoda našeg kraja izuzetno je bitna za dizanje standarda  - rekao je Jakopović.

Direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini je naveo da se Županija potvrdila kao prava turistička destinacija.

- Povećali smo broj noćenja, produžili sezonu, registrirali nove smještajne kapacitete i razvili dodatne turističke sadržaje. Zaista možemo biti ponosni, jer se ulaganja nastavljaju. Zanimljivo je da je najstarija građevina koja će se obnavljati potporama iz županijskog proračuna iz 1772. godine, a nalazi se u povijesnom središtu Varaždinskih Toplica. Najvećim pojedinačnim ulaganjem bit će otvorena čak 24 nova kreveta u jednom objektu na Varaždin Bregu. Posebno treba izdvojiti da su i postojeći, ali i budući iznajmljivači veliku pozornost posvetili energetskoj učinkovitosti, zbrinjavanju i selektiranju otpada, kompostiranju i odabiru prirodnih materijala - rekao je Bojanić Morandini.  

290620_turizam5_Medium.jpg

290620_turizam3_Medium.jpg

290620_turizam_2_Medium_Medium.jpg