Varaždinska županija proglašena najuspješnijom županijom po povlačenju bespovratnih EU sredstava u 2020.

J.Š./Varaždinske vijesti | 17.7.2020. u 12:53h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinska županija nedavno je prema istraživanju Hrvatske zajednice županija proglašena najuspješnijom županijom po povlačenju bespovratnih EU sredstava u 2020. godini. Javna ustanova za regionalni razvoj Varaždinske županije u okviru projekta „Suradnja za razvoj“ koju provodi educira djelatnike u Županiji i ustanovama da svladaju povlačenje sredstava iz EU fondova i vode projekte – i čini se uspješno.

Javnu ustanovu za regionalni razvoj Varaždinske županije, tzv. JURA - instituciju je koja je dobrim dijelom zaslužna za više od 800 milijuna vrijedne projekte financirane sredstvima EU, koji se provode u Varaždinskoj županiji. Krunoslav Blaži, ravnatelj JURA-e, predstavlja instituciju koja nudi pomoć brojnima.

Naime, odredbama Zakona o regionalnom razvoju upravo su javne ustanove definirane kao ključni nositelji razvoja, odnosno regionalni koordinatori. JURA se tako, od osnivanja u lipnju 2018. godine do danas, etablirala kao primjer dobre prakse čiji projekti mahom glatko prolaze, a svoju stručnu pomoć nudi svim javnopravnim tijelima na području Varaždinske županije – i to besplatno.

- Projektom „Suradnja za razvoj“, koji je JURA-i odobren u okviru Poziva na iskaz interesa za dodjelu bespovratnih sredstava iz prioritetne osi 10 – Tehnička pomoć Operativnog programa Konkurentnost i Kohezija 2014.-2020., javnopravnim tijelima s područja Varaždinske županije omogućeno je ostvarivanje besplatne savjetodavne podrške zaposlenika JURA-e u pripremi i provedbi EU projekata i strateških dokumenata, a svi kojima je pomoć potrebna, mogu ih pronaći u uredovno vrijeme u JURA-i - naglašava Blaži.

Upravo je energetska obnova Vodotornja, doma JURA-e, koja je pri kraju, jedan od projekata koji vode. Dapače, cijeli val energetskih obnova zahvatio je JURA-u i Varaždinska županija pretvorila se u veliko gradilište zahvaljujući Kohezijskoj politici. Preko 515 milijuna kuna uloženo je samo u zdravstvo u posljednje tri godine iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Europskog socijalnog fonda, čime su zaposlenima u zdravstvenom sustavu omogućeni lakši rad i bolji uvjeti, specijalističko usavršavanje, osnivaču, Varaždinskoj županiji, manji računi za režijske troškove, a pacijentima bolja usluga i kraće liste čekanja. I to je samo dio poboljšanja kvalitete života građana zahvaljujući Koheziji.

Osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje je također doživjelo transformaciju – energetske obnove školskih objekata samo se nižu i iznose već više od 70 milijuna kuna, a pomaže se kontinuirano i najranjivijim skupinama, ali i onima najuspješnijima. Danas zato možemo reći da sva djeca u Varaždinskoj županiji imaju priliku za kvalitetno i ugodno obrazovanje. Kohezija se pobrinula da oronulih fasada više skoro uopće nema, a učenici svojim uspjesima dokazuju da se ulaganje u obrazovanje uvijek isplati. Najznačajnija aktualna ulaganja u obrazovni sustav su ona u uspostavu regionalnih centara kompetentnosti u medicini i u poljoprivredi u koje će biti uloženo 160 milijuna kuna, uglavnom sredstava EU, za uspostavu infrastrukture, ali i programskih i kadrovskih uvjeta. I to nam je donijela Kohezija.

- Kohezijska politika čini trećinu proračuna EU i 80 posto svote koju RH ima na raspolaganju u europskom budžetu. Jedino što preostaje je doprijeti do tog novca, a sada je i to lakše – za više informacija i stručnu pomoć tu je JURA - napominje Krunoslav Blaži, ravnatelj JURA-e.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci