U vrhu smo po broju razvoda, Varaždinka otkrila: "Strašno je kad se brak svede na podjelu žlica i vilica" Foto: Ilustracija

U vrhu smo po broju razvoda, Varaždinka otkrila: "Strašno je kad se brak svede na podjelu žlica i vilica"

IHR/Varaždinske vijesti | 12.8.2019. u 18:41h | Objavljeno u Aktualno

- Godinama je bilo loše. Pokušala sam razgovarati, molila, plakala... Nije bilo dana da se ne posvađamo. Ili da uopće ne razgovaramo danima. Odlazio bi od kuće bez objašnjenja kamo ide i kada će se vratiti, a da ne spominjem raznorazna predbacivanja i psihička maltretiranja. Bili smo u braku, a zapravo nismo bili – ispričala nam je razvedena Varaždinka, majka dvoje djece, koja je otvoreno progovorila o svom iskustvu razvoda, ali je zamolila za anonimnost.

Trudiš se, a letiš

U braku je bila više od 20 godina. Nakon tolikih godina provedenih skupa najteže stvar je, kaže, sam sebi priznati da je doista gotovo.
- Do zadnjeg trenutka trudiš se i pokušavaš spasiti brak, odnosno ono što je ostalo od njega, zbog djece, a onda odjednom letiš kroz prozor. Najgore je što u tom trenutku ne znaš kako će djeca reagirati – ispričala je naša sugovornica.(...)
U njezinom slučaju razvod je brzo prošao jer je morala čim prije van iz svog dugogodišnjeg doma. Nije bilo problema ni oko podjele bračne stečevine, što zna biti poprilično mučno.
- Mnogo parova vode prave bitke oko podijele imovine. Kod nekih to traje i godinama. Dijele se žlice i vilice – ispričala nam je Varaždinka. (...)

Njezin razvod jedan je od ukupno 277 razvoda, koliko je u Varaždinskoj županiji bilo prošle godine. Upravo Varaždinska županija ima najviše razvoda u prošloj godini u odnosu na susjedne nam županije.
Prema objavljenim podacima o Prirodnom kretanju stanovništva za 2018. godinu, koje je Državni zavod za statistiku objavio krajem prošlog mjeseca, od četiri sjeverne županije najmanje razvoda, 145, je bilo u Međimurskoj županiji. U Krapinsko-zagorskoj županiji službeno "zbogom" je rekao 181 par, a u Koprivničko-križevačkoj županiji 175.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u