Varaždinska županija planira osnovati Zavod za zaštitu kulturne i prirodne baštine

| 29.6.2020. u 19:07h | Objavljeno u Aktualno

Dvorac Šaulovec u Črešnjevu postao je nedavno vlasništvo Varaždinske županije, i to dvije godine od odluke o njegovoj prodaji u sklopu stečajnog postupka nad tvrtkom “Varaždinka”, pa do rješenja suda o dosudi. Županija je za dvorac izdvojila nešto više od dva milijuna kuna, koliko je iznosila najpovoljnija ponuda na posljednjoj javnoj dražbi u rujnu 2018.
Trenutno se utvrđuje stanje dvorca, koji unatoč dugogodišnjoj devastaciji ima iznimnu ambijentalnu i arhitektonsku vrijednost, a građevinski je najbolje očuvani objekt te kategorije u županiji. U Županiji se istovremeno izrađuju projekti o budućoj namjeni dvorca, koji se prvi put spominje još u 13. stoljeću kao kurija, a u 16. stoljeću je obnovljen, povećan i pretvoren u dvorac.

Šaulovec nije jedini projekt vezan uz revitalizaciju baštine. Županija priprema i projekt revitalizacije austrijske jahaone, jedne od tri u Europi, a uz to i projekt energetske obnove Zgrade zapovjedništva iz 1940. godine u Optujskoj ulici, koja je građena za potrebe Kraljevske jugoslavenske vojske. U njoj se planira osnovati Konjički centar s prezentacijskim centrom Varaždinske husarske granične pukovnije.
U pripremi je i otkup parcela oko Gomile u Jalžabetu, arheološkog lokaliteta europskog značaja, a s ciljem njegove zaštite.
- Budući da se o iznimno vrijednim lokalitetima kao što su Gomila ili špilja Vindija nitko ozbiljno i sustavno ne bavi, planiramo osnovati Zavod za zaštitu kulturne i prirodne baštine. Uz navedene lokalitete i imanje Šaulovec, budući Zavod bi vodio brigu i o arheološkom lokalitetu u Varaždinskim Toplicama, ugaslom vulkanu Gaveznica, palači, atriju i podrumu Županijske palače te arboretumu Opeka, naravno u suradnji s jedinicama lokalne samouprave - najavio je Čačić.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti