Varaždinska županija partner u europskom projektu TransCPEarlyWarning

Varaždinske vijesti | 13.10.2020. u 18:26h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Varaždinska županija partner je na projektu TransCPEarlyWarning iz programa Interreg ADRION. Zbog pandemije Covida-19, početni sastanak svih partnera projektnog tima („kick-off meeting“) održan je videokonferencijom 17. rujna, čime je ujedno projekt formalno i započeo.

Zadaća projekta je unaprijediti sustave civilne zaštite, na način da se umreže i usklade sustavi za rano upozoravanje država Jadransko-jonskog područja, kako bi se povećala otpornost i brzina odgovora na prirodne katastrofe i tehničko-tehnološke nesreće.

Namjera je razviti testnu platformu za rano upozoravanje koja integrira dostupne podatke o mogućim ugrozama zemalja partnera na projektu, te uskladiti standardne postupke i procese za rano upozoravanje. Za usklađivanje postupka i procesa izradit će se relevantni model sustava koji će proizaći iz temeljite studije regulatornih i zakonskih okvira, te postupaka i procesa, uključivanja dionika, postojećih sustava, te izvora podataka različitih zemalja Jadransko-jonskog područja.

Platforma će se testirati u sedam zemalja-partnera: Italiji, Grčkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Albaniji. Dobivena iskustva koristit će se kao podloga za izradu strateškog i akcijskog plana koji nudi zajedničku viziju i rješenja za objedinjeni sustav za rano upozoravanje na Jadransko-jonskom području.

Projektom TransCPEarlyWarning promatrat će se pažljivo odabrana podskupina prirodnih i tehničko-tehnoloških ugroza prisutnih u Jadransko-jonskom području, kao što su: potresi, požari, poplave, klizišta, suše, tsunami, jaki udari vjetra, smrzavice, visoke temperature, zagađenja okoliša i industrijske nesreće.

- Heterogenost u zakonskoj regulativi, terminologiji i operativnim postupcima među zemljama učesnicama predstavljat će veliki izazov u ovom projektu. Stoga će platforma TransCPEarlyWarning pokušati uskladiti operativne postupke i procese za sustav ranog upozoravanja u zemljama s Jadransko-jonskog područja - ističu iz Varaždinske županije.

Projekt vodi Regija Molise iz Italije, a kraj projekta predviđen je za kolovoz 2022. godine. Ostatak projektnog konzorcija čine iz Slovenije - Općina Ajdovščina i Institut Josef Stefan, iz Grčke - Institut za industrijske sustave Centra za istraživanje i inovacije ATHENA i Decentralizirana uprava Krete, iz Hrvatske - Varaždinska i Splitsko-dalmatinska županija, iz Albanije - Regionalno vijeće Drača i Šumarski fakultet, iz Bosne i Hercegovine - Uprava civilne zaštite i vatrogastva Hercegovačko-neretvanskog kantona i iz Crne Gore - Stari glavni grad Cetinje.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.993.688,88 eura od čega je za Varaždinsku županiju određen iznos 196.880,69 eura. Europski fond za regionalni razvoj (ERDF) sufinancira projekt u iznosu od 85 posto.