Varaždinska županija organizirala seminar o mogućnostima financiranja županija iz EU fondova

| 7.6.2018. u 09:08h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinska županija i Skupština europskih regija, najveća međuregionalna organizacija u Europi, organizirale su jučer Seminar o mogućnostima financiranja hrvatskih županija iz EU fondova.

- Seminar je namijenjen županijama, donositeljima odluka, operativnim snagama upravnih odjela i razvojnih agencija. Tema seminara je mogućnost financiranja županija iz EU fondova. Ovdje će se govoriti o mogućnostima koje nudi članstvo u Skupštini europskih regija i na koji način to članstvo maksimalno iskoristiti - rekao je zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin.

Dodao je kako je upravo Varaždinska županija u posljednjih godinu dana daleko najbolja od ostalih po povlačenju EU sredstava.

- Prva sljedeća županija je napola slabija. Iako smo najbolji, potencijala ima i ima različitih fondova. Trebamo kontinuirano pratiti koji fondovi se otvaraju i trebamo imati i kompetentne ljude koji znaju prepoznati i prilagoditi projekt na način da zadovolji stroge EU kriterije - rekao je županov zamjenik, te dodao kako je u Varaždinskoj županiji trenutno najveći naglasak na području zdravstva.

Ujedno je najavio i kako će Varaždinska županija, koja i predsjedava Savezom Alpe Adria, biti domaćin panela u Bruxellesu, na Tjednu europskih regija i gradova. Tema će biti razmjena iskustava različitih međuregionalnih organizacija.

Glavni tajnik Skupštine europskih regija (AER) Mathieu Mori rekao je kako cilj ovakvih seminara razmjena iskustava i znanja.

- EU sredstava su jako važna za europske regije jer dosta ovise o njima. Za to trebate partnere i morate razumijeti pravila jer su ona dosta komplicirana i tu dolazimo mi. Mi spajamo regije kako bi podijelile iskustva i znanje o svojim prioritetima. Drago nam je što je Varaždinska županija aktivan član naše Skupštine. Župan Čačić izabran je u Obor za obrazovanje, kulturu i mlade prije nekoliko mjeseci i ima uzbudljive projekte. Jedan od zanimljivijih projekata je i razmjena vježbenika - rekao je glavni tajnik Mori te dodao kako mu je izuzetno drago što su Varaždinska županija i župan Čačić ambasadori Skupštine u ostalim hrvatskim regijama. 

IMG_20180606_134626.jpg

IMG_20180606_134651.jpg