Varaždinska županija o solarnoj elektrani: Štitimo prava i interese svih stranaka u postupku

vv | 8.4.2024. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

Pojedini mještani i vlasnici poljoprivrednih zemljišta u Jerovcu i Ribić Bregu, kao što smo pisali, nisu zadovoljni time da će vrijednost zemljišta za izgradnju solarne elektrane tvrtke Solida procijenjivati, kako ih je obavijestila Varaždinska županija, procjenitelj/vještak predloženih od strane podnositelja Solide, ukoliko ne predlože svoje procijenitelje.

>> Mještani Jerovca i Ribić Brega na nogama: ne žele prodati zemljište i tvrde da ih se zastrašuje

Nezadovoljni mještani su ustvrdili da će procjene vrijednosti od Solidinih procijenitelja biti daleko ispod prave vrijednosti zemljišta, a obavijest Varaždinske županije doživljavaju kao “zastrašivanje” radi prodaje. U Varaždinskoj županiji to odlučno odbacuju te ukazuju na zakonsku obvezu.

- Cilj zaključaka, koji su zaprimili mještani Jerovca i Ribić Brijega, nikako nije zastrašivanje mještana koji nisu htjeli prodati svoje zemljište Solidi d.o.o., kako to navodite, već se radi o provedbi zakonom uređenog postupka. Naime, Upravni odjel za imovinsko-pravne poslove i opću upravu Varaždinske županije u slučaju uredno podnesenog prijedloga provodi postupke osiguranja dokaza o stanju i vrijednosti nekretnina na način kako je to propisano Zakonom o izvlaštenju i određivanju naknade (NN 74/14, 69/17, 98/19, u daljnjem tekstu: Zakon). U konkretnom su slučaju zaprimljeni uredni prijedlozi za provedbu navedenog postupka jer je uz iste bila priložena važeća lokacijska dozvola te su bili predloženi vještaci odgovarajuće struke (članak 26. Zakona), slijedom čega je spomenuto upravno tijelo bilo dužno zatražiti vlasnike i posjednike prijedlogom obuhvaćenih nekretnina da se izjasne o osobama vještaka, što je i učinjeno zaključkom, pojašnjavaju u Varaždinskoj županiji.

Kako naglašavaju, cilj zaključka bio je uključiti vlasnike i posjednike u predmetni postupak, i to na način da im se omogući da sudjeluju u odabiru vještaka koji će, nakon održavanja očevida, procijeniti vrijednost predmetnih zemljišta.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...