Varaždinska županija je „zelena“, iako je regija sjever na koronakarti ECDC-a u „narančastom“

| 20.8.2021. u 16:43h | Objavljeno u Aktualno

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavljuje koronakartu na kojoj je Hrvatska podijeljena na četiri regije: panonsku, sjevernu, jadransku Hrvatsku i Grad Zagreb. Budući da Varaždinska županija spada u sjevernu regiju zajedno sa Zagrebačkom, Krapinsko-zagorskom, Međimurskom i Koprivničko-križevačkom županijom, i ona je na novoj koronakarti ECDC-a označena narančastim, kao i jadranska Hrvatska. Međutim, to ne bi trebalo biti tako, ukazuju u Varaždinskoj županiji.

-ECDC kartu izrađuje na temelju podataka o 14-dnevnoj incidenciji na 100.000 stanovnika i postotku pozitivno testiranih u cijeloj regiji, dakle, uzimaju se podaci za svih pet županija na sjeveru Hrvatske.  A prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Varaždinskoj županiji 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika je 41,92, dok postotak potvrđenih slučajeva testiranjima u 14 dana iznosi 3,36 posto. To znači da je Varaždinska županija i dalje u „zelenom“, ali se na karti ECDC-a ne prikazuju županije pojedinačno, nego cijela regija. Za cijelu regiju sjever 14-dnevna stopa je 57,97, a postotak potvrđenih slučajeva u testiranjima 14 dana je 6,44 posto, navode u Varaždinskoj županiji.

 Bez obzira što je Varaždinska županija u „zelenom“, iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije i Stožera civilne zaštite Varaždinske županije i dalje pozivaju sve građane i goste da se pridržavaju epidemioloških mjera, posebno tijekom manifestacije Špancirfest i drugih događanja.

 -Oprez je nužan jer je virus i dalje oko nas, tako da se svi, i organizatori i gosti, trebamo potruditi da se manifestacije i događanja odvijaju u kontroliranim uvjetima kako bismo ostali sigurna destinacija, napominju.