Varaždinska županija je u top pet najmlađih i radno najaktivnijih županija Foto: župan.hr

Varaždinska županija je u top pet najmlađih i radno najaktivnijih županija

Varaždinske vijesti | 7.3.2023. u 18:16h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinska županija imala je u 2021. godini 65,3 posto udjela radno sposobnog stanovništva, 43,9 godina je bila prosječna starost, 147,9 indeks starenja te 28,2 koeficijent starenja. Po svim kriterijima bila je u vodećih pet u odnosu na ostale županije, pokazala je analiza napravljena iz podataka DZS-a, objavio je portal župan.hr.

Varaždinska županija je u 2021. godini bila u top pet županija po rastu broja rođenih beba u 2021. u odnosu na godinu prije, a prema prvim podacima lani je, kao i u svim županijama, broj beba u padu.

Ulaganje u predškolske i školske ustanove kao i potpore i poslovna klima za poduzetnike, neke su od mjera kojima se teži ojačati demografska slika.

Županija osigurava poklon za rođene bebe. Uz učestalih 10 posto, na području županije, lokalne jedinice ulažu do 30 posto za predškolsko obrazovanje.

Kako smo pisali, u Županiji su kroz potpore iz programa ruralnog razvoja osigurana sredstva za rekonstrukciju, dogradnju ili opremanje vrtića u Lepoglavi, Svetom Đurđu, Općini Martijanac, Općini Bednja, Ludbregu, Novom Marofu, Beretincu, Breznici, Varaždinu, Svetom Iliji, Vinici, Jalžabetu, Klenovniku i Cestici.

Ukupno za 14 vrtića, a u sljedećem razdoblju će se s novih 55 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz NPOO-a izgraditi i dograditi 13 novih vrtića. Učenicima su stipendije povećane lani na 400 kuna mjesečno, a studentima na 800 kuna, svih 12 mjeseci u godini.

Od lani stipendije automatizmom dobivaju i učenici srednjih škola koji su na međunarodnim natjecanjima osvojili prvu, drugu ili treću nagradu te učenik koji je izabran za najboljeg učenika završnih razreda srednjih škola.

Prije neki dan župan je najavio da će pravo na stipendiju imati i učenici koji su bili najbolji u sportskim natjecanjima.

Prema Odluci o nagrađivanju učenika za posebna postignuća na međunarodnim natjecanjima, za prvo mjesto, nagradu ili zlatnu medalju nagrada je 5.000 kuna, 2. mjesto 3.000 kuna i treće mjesto 2.000 kuna. Za najboljeg sportaša nagrada je 1.000 kuna.

Jedna od najznačajnijih investicija u sjevernoj Hrvatskoj je obnova dvorca Opeka, budućeg Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi. Medicinska škola Varaždin imenovana je pak regionalnim centrom kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija.

U Centre izvrsnosti uloženo je 15,3 milijuna kuna, a ima ih 13.

Uz EU projekt za besplatnu prehranu najpotrebitijim, Županija je i prije odluke Vlade o besplatnoj prehrani, izdvajala vlastita sredstva kojima bi što više učenika bilo obuhvaćeno mjerom.

U cilju poticanja medicinskog osoblja i njihovog zadržavanja na području Varaždinske županije u okviru medicinskih ustanova, Županija subvencionira kamata na stambene kredite.

Prema podacima DZS-a, prosječna plaća u prosincu u županiji bila je 7.319 kuna, oko 550 kuna manje od prosjeka RH, ali u top deset među hrvatskim županijama, s obzirom na to da prosjek dižu plaće u glavnom gradu.

U odnosu na prošlogodišnji prosinac plaće su u županiji rasle za 9,1 posto, što je opet među najvećim povećanjem u odnosu na ostale županije.

U srpnju je potpisan ugovor s HBOR-om te se je i Varaždinska županija uključila u provedbu programa „HBOR – subvencija kredita“.

Program obuhvaća dva programa kreditiranja: Poduzetništvo mladih, žena i početnika, za koji će Županija subvencionirati kamatu u visini 1,50 postotnog boda te program Investicije privatnog sektora, za koji će subvencionirati kamatu u visini od 1 postotni bod. Ove godine je pak za potpore poljoprivrednicima osigurano 4,6 milijuna kuna, objavio je portal župan.hr.