Varaždinska županija s najnižom stopom nezaposlenosti od svih županija Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Varaždinska županija s najnižom stopom nezaposlenosti od svih županija

IHR/Varaždinske vijesti | 28.11.2021. u 19:33h | Objavljeno u Aktualno

- Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na području Varaždinske županije u prošloj godini evidentirano je prosječno mjesečno 2950 nezaposlenih osoba, što je više za 408 osoba, odnosno 16,1 posto u odnosu na prosječan broj nezaposlenih u 2019. godini. Prosječna stopa nezaposlenosti u Varaždinskoj županiji bila je 4,3 posto, što je druga najniža stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj - navodi se u Informaciji o stanju gospodarstva Varaždinske županije za 2020. i prvo polugodište 2021. godine, koje će se naći na dnevnom redu sjednice Skupštine Varaždinske županije u utorak.

U protekloj je godini na Zavodu za zapošljavanje bilo prijavljeno 8365 slobodnih radnih mjesta. Najviše se radnika tražilo u prerađivačkoj industriji, a s evidencije nezaposlenih je zaposleno 3933 osoba, što je 6,2 % više u odnosu na 2019. godinu.

- U prvom polugodištu ove godine nastavljen je pad broja nezaposlenih te je u lipnju ove godine Varaždinska županija imala najnižu stopu nezaposlenosti od svih županija: stopa nezaposlenosti iznosila je 3,5 %, što je dvostruko manje u odnosu na državni prosjek, gdje je stopa nezaposlenosti bila 7,3 % - navodi se u materijalima koji će se naći pred županijskim vijećnicima.

U cilju ublažavanja posljedica pandemije Covid-19 u protekloj je godini iz županijskog proračuna dodijeljene potpore u iznosu od 1.778.500 kuna za 585 obrta, uglavnom po osnovi smanjenja plaća zaposlenika, kao i zaposlenika trgovačkih društava u pretežitom vlasništvu Županije. Uz to su u prvom polugodištu ove godine dodijeljene potpore event industriji i putničkim agencijama u iznosu od 225.000 kuna, tako da je ukupno iz županijskog proračuna za ublažavanje posljedica pandemije izdvojeno više od dva milijuna kuna.

Što se tiče plaća, prosječna neto plaća po zaposlenom u gospodarstvu Varaždinske županije u prošloj je godini iznosila 5.257 kuna. Iako je to u odnosu na 2019. godinu povećanje od 120 kuna, odnosno 2,3 %, plaće u našoj županiji još su uvijek znatno manje od državnog prosjeka, i to za 714 kuna ili 12 %, što je višegodišnje obilježje kretanje plaća.

U 2020. godini Varaždinska županija se tako našla na 13. mjestu svih županija po prosječnim plaćama u gospodarstvu.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci