Županija i Grad Varaždin primjer u povlačenju sredstava iz EU fondova: koji su novi ključni projekti? Foto: Ilustracija

Županija i Grad Varaždin primjer u povlačenju sredstava iz EU fondova: koji su novi ključni projekti?

VV | 29.6.2021. u 12:05h | Objavljeno u Aktualno

- Gotovo 2,2 milijarde kuna već je došlo na područje Varaždinske županije, a 1,2 milijarde kuna na područje Grada Varaždina. To su veliki novci koji su raspoređeni kroz različite sektore, od Aglomeracije, kulturne baštine, projekata socijalnih skupina, dakle, vrlo je širok spektar ulaganja i siguran sam da su obje sredine, i Varaždinska županija i Grad Varaždin, korisnici sredstava EU fondova primjer onima koji su bili malo manje uspješniji – rekao je Velimir Žunac, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije danas na informativnom događanju pod nazivom "EU fondovi 2021. - 2027. - nove prilike“.

Najavio je kako će u periodu koje je pred nama još bolje iskoristiti novce iz EU fondova.

- U proteklom razdoblju učili smo i griješili, ali sada smo puno uspješniji za ono što nas čeka i siguran sam da ćemo sredstva koja su nam na raspolaganju za razdoblje do 2027. puno kvalitetnije iskoristiti – rekao je Žunac i najavio kako u narednom razdoblju na raspolaganju je 24 milijarde eura.

- Puno je prilika pred nama, treba samo pripremiti dobre projekte i to je moj savjet svim načelnicima i gradonačelnicima te županima – rekao je.

IMG_20210629_091954.jpg

Varaždinski župan Anđelko Stričak podsjetio je kako je na području Varaždinske županije dosad realizirano niz investicija uz pomoć novca iz EU fondova, od Studentskog doma, Spinalnog centra u Varaždinskim Toplicama, dnevne bolnice u sklopu OB Varaždin.

- Ovih dana trebamo potpisati ugovor o projektiranju Centralnog operacijskog bloka, što je nova investicija koju planiramo financirati sredstvima EU. Trenutačno je izgrađeno ili se gradi 13 vrtića, slijedi dogradnja škola i školsko-sportskih dvorana, također sredstvima EU, a trenutačno su u tijeku dvije Aglomeracije, dok ih je pet u pripremi – rekao je Stričak.

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj u idućem financijskom razdoblju očekuje povlačenje barem dvostruko više novaca iz EU fondova u odnosu na ono što je dosad povučeno iz EU.

- Trenutno su u fokusu integrirana teritorijalna ulaganja gdje očekujemo da ćemo dobiti minimalno 300 milijuna kuna. U Gradu Varaždinu fokus je na izgradi EU projekata. Jasno smo definirali koji su nam projekti prioritetni i moramo ih imati spremne kako ih bismo mogli aplicirati za europski novac– najavio je Bosilj.

IMG_20210629_091334.jpg

Od glavnih projekata varaždinski gradonačelnik je spomenuo dva.

- Jedan se odnosi na Kućansku rampu, crnu točku u prometu u našem gradu gdje naši građani stoje preko pola dana u redovima zbog toga što je rampa, koja grad dijeli na dva dijela, spuštena. Riječ je o projektu koji će, prema nekim našim izračunima, koštati preko 150 milijuna kuna iz tog razloga nam je neophodno apliciranje na EU fondove. Drugi veliki projekt je aerodrom. Varaždin ima aerodrom koji je doslovce zapušten i neiskorišten, a koji je jedan ogroman potencijal. Jučer sam razgovarao s predstavnicima Calzedonije koja želi ulagati u aerodrom, a zvali su me predstavnici još tri kompanije koje žele ulagati. Mi moramo pronaći način da apliciramo varaždinski aerodrom kako bi bio na ponos svima nama – rekao je Bosilj.

Označeno u