Varaždinska policija dala ispravak teksta glavnog urednika Ivice Kruhoberca

V.V. | 11.11.2016. u 11:09h | Objavljeno u Aktualno

Nakon eksplozije plina u Varaždinskim Toplicama, glavni urednik Varaždinskih vijesti Ivica Kruhoberec napisao je komentar Što policija (ni)je učinila u Varaždinskim Toplicama.

Iz Policijske uprave varaždinske poslali su ispravak navedenog komentara koji prenosimo u cijelosti:

"Na portalu Varaždinskih vijesti je 8. studenoga 2016. godine objavljen tekst glavnog urednika „KOMENTAR Što policija (ni)je učinila u Varaždinskim Toplicama“, u kojem se u negativnom kontekstu spominje postupanje policijskih službenika u svezi eksplozije plina u Varaždinskim Toplicama.

U spomenutom tekstu postavlja se pitanje je li policija u svakom trenutku ispravno postupala, odnosno poduzela sve nužno u svezi navedenog tragičnog događaja u Varaždinskim Toplicama.

Također se navodi da iako istraga koja će dati odgovor o okolnostima tragedije, da će vjerojatno nadležna tijela dati odgovor o postupcima policije. Spominje se da su žitelji Varaždinskih Toplica uvjereni da je policija trebala žurno obavijestiti i evakuirati sve osobe koje su bile potencijalno ugrožene zbog prijetnje puštanja plina koju su u Operativno komunikacijskom centru PU varaždinske zaprimili pola sata prije eksplozije.

Nadalje se navodi da ne samo da svi susjedi nisu adekvatno obaviješteni, nego je pogibiji izložen još i policajac koji je izašao na intervenciju, bez osoba koje su specijalizirane za pregovore. Zaključuje se kako se očigledno kriznoj situaciji nije pristupilo dovoljno oprezno niti je se shvatilo dovoljno ozbiljno, uz napomenu da su susjedi zamoljeni da prije razgovora s istražiteljima nikako ne razgovaraju s nazočnim novinarima koji su došli na teren.

U svezi navedenog, 8. studenog 2016. godine u 11.41 zaprimljen je e-mailom upit novinarke „Varaždinskih vijesti“ Martine Pižeta slijedećeg sadržaja:

  • Vezano uz eksploziju u Varaždinskim Toplicama i tvrdnjama građana da se barem jedna smrt (starice) mogla izbjeći da su policijski službenici na vrijeme evakuirale stanare, molila bih za komentar:
  • Odnosno, jesu li po dojavi 53-godišnjaka stanari evakuirani? Ako jesu, koji su točno stanari evakuirani i gdje se onda nalazila starica koja je naknadno preminula?
  • Možete li mi također pojasniti gdje je točno u trenutku detonacije bio policajac koji je ozlijeđen (u zgradi ili na ulici)?
    Hoće li se provesti kakva interna istraga u policiji kako bi se otklonile sumnje građana da nije sve napravljeno kako treba, odnosno da se prijetnja nije dovoljno ozbiljno shvatila?

Dana 7. studenog 2016. godine, postupanje policijskih službenika započelo je dojavom o događaju koja je zaprimljena u 16.43 sati u Operativno komunikacijski centar Policijske uprave varaždinske (u daljnjem tekstu OKCP PU), nakon čega je odmah o dojavi izvještena Policijska postaja Novi Marof.

Samu dojavu o mogućnosti počinjenja samoubojstva puštanjem plina nije dojavio počinitelj, već je istu uputila treća osoba koja je to saznala posredno od druge osobe.

Na mjesto događaja tj. u Varaždinske Toplice u ulicu Braće Radića, odmah su upućene sve raspoložive snage Policijske postaje Novi Marof, te su na mjesto događaja stigli iz sjedišta Policijske postaje u 17.10 sati. Odmah po dolasku u ulicu Braće Radića, policijski službenici su pristupili utvrđivanju točne lokacije boravišta počinitelja jer isti nije imao prijavljeno boravište na području grada Varaždinske Toplice, a ostvarivanjem kontakata s članicom njegove obitelji i jednim sustanarom, nije se dobio podatak u kojoj zgradi bi se isti nalazio, odnosno da li se nalazi u zgradi na kućnom broju 5 ili 7.

Također su policijski službenici pokušali od prolaznika koje su evakuirali saznati tko živi u navedenim zgradama i gdje bi se ti ljudi mogli nalaziti. Obzirom da nije bilo rezultata oko utvrđivanja lokacije počinitelja, policijski službenici su u 17.13 sati zatvorili ulicu Braće Radića za promet te su u okolici zgrada u ulici Braće Radića 5 i 7, pozivali stanare na izlazak iz kuća, ispitujući ih o informacijama o boravištu počinitelja i tražeći od istih podatke o obiteljima koje bi se mogle nalaziti u okolnim zgradama, uz upućivanje navedenih da se udalje do sigurne zone.

Isto tako, policijski službenici su evakuirali sve zatečene prolaznike kao i stanare koji su izašli na ulicu. U međuvremenu je OKCP PU, telefonski pokušao stupiti u kontakt s počiniteljem ali isti nije odgovarao na pozive. Također je u više navrata kontaktirano s obitelji počinitelja, te se pokušavalo stupiti u telefonski kontakt sa stanovnicima ulice Braće Radića.

OKCP PU varaždinske također je žurno alarmirao vatrogasce, distributera plina, struje i vode, te hitnu medicinsku pomoć.
Oko 17.15 sati policijski službenici u koordinaciji s OKCP-om, odlučili su sami prekinuti dotok plina na vanjskom ormariću plinske instalacije na zgradi u ulici Braće Radića 7, te su uporabom priručnog alata obili plinski ormarić i zatvorili plin.

U trenutku odmicanja od plinskog ormarića, točnije u 17.20 sati, počinitelj je aktivirao eksplozivnu smjesu plina kojom prilikom je došlo do naglog urušavanja dvije zgrade i oštećenja okolnih, kao i ozljeđivanja jednog od policijskih službenika koji je uslijed eksplozije odbačen.

Policijski službenici koji su i sami bili izloženi eksploziji, a obzirom da još uvijek druge žurne službe nisu stigle na mjesto događaja, pristupili su hitnom traganju za osobama koje su možda ostale u zgradama. Tom prilikom utvrđeno je sve ono što smo objavili kroz dnevna priopćenja PU varaždinske.

Ključno je istaknuti da je cjelokupno postupanje policijskih službenika na mjestu događaja s cijelim nizom aktivnosti, bilo izvršeno u 10 minuta od trenutka dolaska na mjesto događaja do trenutka eksplozije, dok je OKCP PU varaždinske od trenutka dojave telefonskim putem pokušavao dobiti počinitelja, dobiti vrijedne podatke od obitelji počinitelja, kontaktirati građane koji imaju prijavljene telefonske priključke na okolnim adresama, uz neizostavni kontakt svih potrebnih službi koje su gore navedene, kao i neprestanu komunikaciju putem raspoloživih veza s policijskim službenicima na terenu, koji su postupali po dojavi.

Posebno napominjemo da policijski službenici nisu specijalizirane osobe za utvrđivanje koncentracije plina u zraku, kao ni za utvrđivanje eksplozivne smjese zemnog plina i zraka, te za to ne posjeduju nikakve uređaje ni opremu.

Također posebno napominjemo da kad se stvore uvjeti za eksplozivnu smjesu, dovoljna je iskra izazvana statičkim elektricitetom, odnosno bilo kakva iskra koja će potaknuti eksploziju (primjerice paljenje svjetla na šalteru, uključenje rashladnih uređaja, razbijanje stakla i sve radnje koje potencijalno mogu izazvati iskrenje).

Što se tiče navoda o zabrani kontakta građanima s novinarima prije razgovora s policijom, napominjemo da je postupanje policije po tom pitanju regulirano propisima.

Smatramo da se prenošenjem neprovjerenih informacija i tvrdnji, stvara klima nepovjerenja u javnosti u zakoniti, stručni i profesionalni rad policijskih službenika Policijske uprave varaždinske."