Varaždinska delegacija u Bruxellesu predstavlja kandidaturu za Europsku prijestolnicu mladih 2022. Foto: Grad Varaždin

Varaždinska delegacija u Bruxellesu predstavlja kandidaturu za Europsku prijestolnicu mladih 2022.

M.N./Varaždinske vijesti | 15.11.2019. u 08:49h | Objavljeno u Aktualno

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok, zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica i koordinator kandidature Varaždin za Europsku prijestolnicu mladih 2022. Nino Preložnjak otputovali su u Bruxelles gdje će danas od 14 sati i 55 minuta međunarodnom žiriju predstaviti varaždinsku kandidaturu i program pod sloganom „Unlocking Spaces“. 

Gradonačelnik Čehok i koordinator Preložnjak će imat 30 minuta da predstave grad Varaždin i program kandidature, a zatim još 30 minuta da odgovaraju na pitanja žirija koji je sastavljen od pojedinaca iz 14 istaknutih institucija i organizacija: Europskog parlamenta, Odbora regija, Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe, Europskog ekonomskog i socijalnog odbora, Vijeća europskih općina i regija, Savjetodavnih vijeća mladih Vijeća Europe, Ureda za demokratske institucije i ljudska prava, Schwarzkopf Fondacije Mlada Europa, Inicijative Otvoreno društvo za Europu, IDEA  - Međunarodnog instituta za demokraciju i izbornu pomoć, EUROACTIV-a, Međunarodnog europskog pokreta i Europskog foruma mladih. Svečanost proglašenja nove Europske prijestolnice mladih bit će održana u srijedu, 21. studenog u francuskome Amiensu. Uz Varaždin, za prestižnu titulu natječu se rumunjska Baia Mare, ruski Kazan, poljski Poznan i albanska Tirana.

IMG_6069.jpg

Nositelj kandidature za Europsku prijestolnicu mladih 2022. je Udruga mladih Varaždinski underground klub (V.U.K.), prema suradničkome modelu zajedno s Gradom Varaždinom. Kandidaturom se predlaže program pod sloganom „Unlocking Spaces“, odnosno otključavanje osobnih, fizičkih, međunarodnih i digitalnih prostora za mlade. Krajnji cilj je Varaždin kao vibrantno i privlačno mjesto za život mladih ljudi. 

Podsjećamo, kandidaturu je službeno podržala i Vlada Republike Hrvatske. Grad Varaždin drugu je godinu zaredom u finalu za titulu Europske prijestolnice mladih. Riječ je o međunarodnom projektu čiji je cilj osnaživanje mladih, poticanje njihove motivacije za političku i građansku participaciju, kao i jačanje europskog identiteta i kreativnosti. Nositelji titule dobivaju priliku da svojim programom obogate kulturni, društveni, politički i ekonomski razvoj grada, ali i da unaprijede politike za mlade te pridonesu jačanju organizacija mladih. Također, Europska prijestolnica mladih naglasak stavlja na jačanje dugoročne međunarodne vidljivosti grada i omogućuje preuzimanje europskih primjera dobre prakse.