Varaždinka Isidora Vujošević (35) jedina u Hrvatskoj vlasnica lektorskog obrta

| 23.10.2017. u 15:39h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinka Isidora Vujošević (35) po zvanju magistra edukacije hrvatskoga jezika, književnosti i fonetike prije godinu dana odlučila je “zasukati rukave” i otvoriti vlastiti lektorski obrt, jedini takav u Varaždinu, ali i u Hrvatskoj.

Iako je odmah nakon diplomiranja na Filozofskome fakultetu u Zagrebu, započela profesionalni lektorski rad u medijskim kućama i prevoditeljskim agencijama, njezine ambicije tu nisu stale.

- Kada sam upisivala fakultet, znala sam da se jednoga dana želim posvetiti tekstu i jeziku kao takvom, ali ne u prosvjeti, već samostalno - započela je svoju priču Isidora, dodajući da je nakon sedam godina lektorskoga rada u jednom tjedniku, došlo vrijeme za osamostaljenje.

Kako kaže, budući da je njezino zanimanje pomalo zapostavljeno u javnosti jer mnogi ni ne znaju tko je lektor i što radi, odlučila se brendirati pa je u proljeće 2016. godine otvorila lektorski obrt pod nazivom Verbarium.

- Odlučila sam se svugdje predstavljati kao lektorica te na taj način promovirati lekturu, lektore i riječ općenito - dodaje sugovornica, vodeći se onom poznatom rečenicom “u početku bijaše Riječ”.

Na pitanje kako gleda na pismenost Hrvata odgovara da u Hrvatskoj nije toliko problem pravopis, nego svijest o jeziku.

- Bojim se da mnogi ljudi ne razmišljaju o riječima, napisanim ili izgovorenim, i da su naprosto ravnodušni prema tome kako govore odnosno kako pišu - ukazuje Isidora...

Više o vrijednoj lektorici čitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti...

isidora-vujosevic.jpg

Označeno u