Varaždinci po prvi put odvojili više od 50% reciklabilnog otpada

vv | 10.1.2024. u 12:59h | Objavljeno u Aktualno

Prema najnovijim podacima varaždinske Čistoće, stanovnici Varaždina po prvi put su uspjeli  postići da je udio prikupljenog  reciklabilnog otpada u ukupnom otpadu veći od udjela miješanog komunalnog otpada (MKO).

Prijeđena je granica od 50 posto reciklabilnog otpada. Krajnje pojednostavljeno količine reciklabilnog otpada koje su tijekom prošle godine sakupljene u žutim, plavim, smeđim, zelenim i sivim spremnicima, koje su sakupljene kao glomazni otpad i koje su sakupljene u reciklažnom dvorištu, premašuju količine miješanog komunalnog otpada sakupljenog u crnim i srebrnim spremnicima.

Točnije, kada se sagledaju podaci unatrag godinu dana, prikupljeno je 7.055,743 tona reciklabilnog otpada i 6.620,380 tona miješanog komunalnog otpada, što znači da je udio reciklabilnog otpada 51,59 % u odnosu na 48,41 % MKO-a. Istovremeno tijekom godine dana se smanjila i ukupna količina MKO za 1,49 %. Tijekom 2022. godine sakupljeno 6.720,32  tona MKO, a tijekom 2023. godine 6.620,38 tona MKO ili  gotovo sto tona manje.

Vrijedni su to i optimistični podaci prema kojima je Varaždin postao jedan od hrvatskih gradova koji ispunjavaju ciljeve o sakupljanju više od 50 posto reciklabilnog otpada. Na taj način Republika Hrvatska ispunjava preuzete obaveze iz EU direktiva. Riječ je o preliminarnim, neslužbenim podacima o količinama otpada koji će postati službeni nakon što nadležno tijelo (Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja - MINGOR) objavi Izvješće o komunalnom otpadu za 2023. godinu. Na temelju preliminarnih podataka, Varaždin više neće biti u opasnosti od penalizacije, odnosno plaćanja poticajne naknade.

Dok se čeka objavljivanje Izvješća o komunalnom otpadu za 2023. godinu, građani Varaždina korisnici javne usluge sakupljanja komunalnog otpada zaslužuju svaku pohvalu. Porast količina sakupljenog reciklabilnog otpada je prije svega rezultat edukacije i podizanja svijesti građana o važnosti recikliranja otpada. Drugi, ne manje važan čimbenik, su ulaganja Grada Varaždina u infrastrukturu koja omogućava odvojeno sakupljanje otpada.

Označeno u