Varaždin: Umjetničko naselje na 60.000 kvadrata i prostorom za koncerte za 30.000 ljudi

LL | 17.9.2020. u 20:05h | Objavljeno u Aktualno

Kako prenosi Večernji list, bivši industrijski prostor na sjeveru, između dravskog kanala i rijeke Drave, nedaleko od centra grada, na 60.000 četvornih metara na prostoru napuštenih hala bivše VARKOM-ove tvornice bit će mjesto buduće likovne kolonije umjetnika iz cijelog svijeta te buduće specijalističke kiparske majstorske radionice Nikole Vudraga. Golem prostor s planiranim parkom skulptura, ni jednom nižom od pet metara, postat će novo središte za upijanje i demonstraciju kulture, jedinstven ne samo u Hrvatskoj nego i u ovom dijelu Europe. U životu se često iz slučajnosti rađaju dobre stvari, dokaz je tome i 3V inicijativa – VARKOM, grad Varaždin i Nikola Vudrag, zahvaljujući kojoj će Varaždin u tri mjeseca dobiti novi umjetnički kvart zvan RezervArt.

U pitanju je suradnja koju čini zajedničko djelovanje trojca na promociji likovne umjetnosti, ali i jedinstveni model u kojem VARKOM daje poslovne prostore koje više ne koristi i upravljat će RezervArtom, Nikola Vudrag, umjetnik nevjerojatnog talenta dobiva na korištenje i vođenje funkcionalni radionički i uredski prostor od oko 1500 četvornih metara u kojem će raditi i izlagati svoja umjetnička djela te organizirati kulturne događaje i edukacije, a grad Varaždin novo umjetničko središte i skulpture iznimne vrijednosti izložene u javnim prostorima.

Osim Vudraga kao voditelja i zaduženog za kiparsko-željezni sektor, u RezervArtu već djeluju Paula Banić koja radi u srebru, zlatu i bronci te Medo Tkalec koji ručno izrađuje gitare i uvodi u projektnu priču i glazbeni sektor. RezervArt će s vremenom, nadaju se, staviti grad Varaždin na internacionalnu kartu umjetničkih centara i upotpuniti sliku Varaždina kao grada baroka, glazbe i umjetnosti.