Varaždin: U tijeku savjetovanje s javnošću o sprečavanju nepropisnog odbacivanja otpada Foto: VV arhiva / ilustracija

Varaždin: U tijeku savjetovanje s javnošću o sprečavanju nepropisnog odbacivanja otpada

Varaždinske vijesti | 28.6.2018. u 15:15h | Objavljeno u Aktualno

U razdoblju od 26. lipnja do 26. srpnja provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o mjerama za sprječavanje nepropisnog odbacivanja otpada i mjerama za uklanjanje odbačenog otpada i Odluke o provedbi posebnih mjera sprječavanja odbacivanja otpada u odnosu na lokacije na kojima je u više navrata utvrđeno nepropisno odbacivanje otpada na području Grada Varaždina.

- Grad Varaždin ovlašten je na temelju Zakona o održivom gospodarenju otpadom donijeti opći akt kojim će propisati način provođenja mjera koje se odnose na sprečavanje nepropisnog odbacivanja otpada i mjerama za uklanjanje otpada odbačenog u okoliš te način na koji će se provoditi posebne mjere sprečavanja odbacivanja otpada u odnosu na lokacije na kojima se u više navrata utvrdilo nepropisno odbacivanje otpada - priopćeno je iz Grada Varaždina.

Naime, zaključkom o lokacijama i količinama odbačenog otpada te troškovima uklanjanja odbačenog otpada na području Grada Varaždina u 2017. godini, utvrđene su lokacije na kojima je više puta odbačen otpad: Arena - Recikl. dvorište, Ul. Eugena Kumičića, Bombellessova – uz cestu, te Miškulinova – Krči. Predložene mjere za sprječavanje nepropisnog odbacivanja otpada uključuju: uspostavu sustava za zaprimanje obavijesti o nepropisno odbačenom otpadu, uspostavu sustava evidentiranja lokacija odbačenog otpada, uklanjanje otpada s javnih površina, provedbu redovitog nadzora  komunalnog redarstva radi utvrđivanja postojanja nepropisno odbačenog otpada, postavljanje prepreka ili videonadzora na više puta saniranim lokacijama, ako je to moguće, postavljanje znakova upozorenja o zabrani odbacivanja otpada na lokacijama za koje komunalno redarstvo utvrdi da na njima postoji opasnost za odbacivanje otpada, edukativno informativne aktivnosti o potrebi učinkovitog gospodarenja otpadom.

Cilj provođenja savjetovanja je upoznavanje javnosti s nacrtom Odluke o mjerama za sprječavanje nepropisnog odbacivanja otpada i mjerama za uklanjanje odbačenog otpada, kao i upoznavanje javnosti s nacrtom Odluke o provedbi posebnih mjera sprječavanja odbacivanja otpada, radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje kao i nacrti odluka, nalaze se na web stranicama Grada Varaždina, pod točkama 22 i 23.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca zaključno s 26. srpnjem 2018. na adresu: GRAD VARAŽDIN, Upravni odjel za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin s naznakom „Primjedbe, prijedlozi i mišljenja na nacrt Odluke o mjerama za sprječavanje nepropisnog odbacivanja otpada i mjerama za uklanjanje odbačenog otpada“ odnosno „Primjedbe, prijedlozi i mišljenja na nacrt Odluke o provedbi posebnih mjera sprječavanja odbacivanja otpada u odnosu na lokacije na kojima je u više navrata utvrđeno nepropisno odbacivanje otpada na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. također putem ispunjenog obrasca.