Varaždin u sklopu Tehnološkog parka dobio co-working prostor; a uskoro i co-living prostor za mlade poduzetnike

MGA | 20.9.2023. u 17:20h | Objavljeno u Aktualno

U varaždinskom Tehnološkom parku danas je predstavljen novi co-working prostor. Iako je ideja o pokretanju zajedničkog prostora za rad u Varaždinu bilo i ranije, ovo je čini se prva takva ideja koja je na kraju i realizirana. Zajednički prostor s 12 radnih jedinica tj. radnih stolova i ostalom opremom potrebnom za rad u uredu ujedno predstavlja i novu uslugu Tech_parka koju je predstavio direktor TP-a Varaždin Vedran Bubalo. Na konferenciji za medije sudjelovao je i varaždinskih gradonačelnik Neven Bosilj koji je, između ostalog, najavio i skoru prijavu projekta kojim bi se konačno u funkciju stavio i prostor nekadašnje Varteksove menze koji se nalazi tik do Tehnološkog parka, a trenutačno je u stanju propadanja. 

- Konačno smo nakon turbulentnog razdoblja krenuli s razvojnim aktivnostima. Ovdje imamo 80 kvadrata kvalitetno opremljenog radnog prostora, a imamo i prve stanare. Co-working prostor zamišljen je tako da ga mogu koristiti i studenti i fizičke osobe te vlasnici obrta i tvrtki. Mogu ovdje doći samo na dan, dva ili na dulji period, trajno ili povremeno. Ideja je da se kroz dijeljeni prostor poduzetnici upoznaju, umrežavaju i da tako dolaze do novih poslovnih kontakata i ideja - pojasnio je Bubalo dodajući da se sve informacije oko korištenja co-working prostora mogu naći na internetskoj stranici Tech_parka Varaždin. 

Najavio je i nadolazeći Voogle Akcelerator, program koji osigurava podršku inovativnim idejama  te omogućava ubrzan razvoj snažnih i održivih startupova kroz povezivanje, umrežavanje, edukacije, treninge, mentorsku potporu i potencijalne investitore koji su spremni uložiti novac u najbolji inovativni proizvod ili uslugu. Prijave na ovaj natječaj za mlade poduzetnike početnike otvorene su do 2. listopada.

U Tehnološkom parku trenutačno je smješteno 71 tvrtki, uglavnom iz IT sektora te su svi kapaciteti popunjeni. Međutim, kako ističe Bubalo, i dalje im stižu upiti poduzetnika koji traže uredski prostor, pa su, slijedeći trendove velikih gradova odlučili i prostor na zadnjem katu pretvoriti u zajednički co-working prostor. 

- U Zagrebu je to jedan od frekventnijih oblika korištenja usluge. Sredinom ove godine sve smo poslovne prostore stavili u zakup i jedini način da udovoljimo novim zahtjevima je da ponudimo ovakav modularni prostor. Prema potrebi korisnik može zakupiti fiksni stol i plaćati ga mjesečno ili koristiti floating desk tj. doći i zauzeti prvi slobodni stol - dodaje direktor. 

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj kaže da su u Tehnološkom parku prije dvije godine zatekli tešku financijsku situaciju, i da su prošlu godinu završili u minusu, to bi ih onemogućilo u prijavama novih projekata, a sada već imaju šest prijava. 

- Krenulo se u tom smjeru. U završnoj je fazi i prijava novog projekta kojim bi stavili u funkciju i nekadašnji Varteksov restoran. Tamo bismo uredili co-working, co-playing i co-living prostor, što znači da bi u njemu mladi poduzetnici mogli i živjeti do nekih godinu dana i to bi dodatno potaknulo njihovo umrežavanje i interakciju. Vrijednost investicije iznosi 2,4 milijuna eura i očekujemo da ćemo dobiti sredstva s obzirom da se o tome odlučuje u Bruxellesu, a ne na naš hrvatski način preko naših ministarstava - poručio je Bosilj dodajući da bi projekt trebao biti prijavljen do 5. listopada. 

Na predstavljanju novog co-working prostora zatekli smo i njihove prve korisnike. Jedna od njih je Maja Žmuk koja se s obitelji preselila iz Irske natrag u Hrvatsku te radi kao voditeljica projekta za inozemnu tvrtku koja širi svoje poslovanje na ovaj dio Europe. S obzirom da je i u Irskoj koristila slične co-working prostore, zadovoljna je što sada ima mogućnost raditi u sličnom ambijentu i u Varaždinu.