Varaždin šesti grad u Hrvatskoj po ukupnim prihodima poduzetnika; najveći doprinos daje Vindija

MGA/VV | 2.11.2022. u 12:30h | Objavljeno u Aktualno

Gradovi su, između ostalih, i gospodarska sjedišta, pa je Fina povodom Svjetskog dana gradova (31. listopad) objavila tabelu s rezultatima poslovanja poduzetnika u deset najvećih gradova Hrvatske i to prema više kriterija.

Prema kriteriju ukupnih prihoda poduzetnika Varaždin je dospio na šesto mjesto s ukupno 16,2 milijarde prihoda koje su ostvarili varaždinski poduzetnici, a među njima se ističe Vindija. Po ostvarenim ukupnim prihodima poduzetnika ispred Varaždina su Zagreb, Split, Vukovar, Rijeka i Osijek, a nakon Varaždina su Velika Gorica, Sveta Nedelja, Zadar i Čakovec.

Tablica_poduzetnici.jpg

Dobrim rezultatima na razini Zagreba najviše je doprinijela INA, na razini Splita je to Tommy, u Vukovaru PPD (Prvo plinarsko društvo), u Rijecu su to Plodine, u Varaždinu već spomenuta Vindija, u Velikoj Gorici Lidl Hrvatska, u Svetoj Nedelji je tvrtka Medical Intertrade, u Zadru Cromaris, a u Čakovcu Mesna industrija Vajda. 

Prema kriteriju broja poduzetnika Varaždin je osmi na listi s ukupno 2.265 poduzetnika. Prema broju zaposlenih je na petome mjestu s ukupno 21.348 zaposlenih, a prema ostvarenoj dobiti je na osmome mjestu s iznosom od 818,9 milijuna kuna ukupne dobiti. 

Analiza podataka po gradovima potvrđuje veliku koncentraciju poslovanja poduzetnika, obveznika poreza na dobit, na deset najvećih gradova koji u ukupnom poduzetništvu Hrvatske imaju udio od 52% u broju poduzetnika, 55,9% u broju zaposlenih, 66,5% u ukupnim prihodima te 67,7% u neto dobiti.

Razlog tome je veliki udio poduzetnika sa sjedištem u Zagrebu koji su, očekivano, ostvarili najveće ukupne prihode u iznosu od 433,2 milijarde kuna (udio od 73,6% u ukupnim prihodima poduzetnika sa sjedištem u jednom od 10 spomenutih gradova). Iza Zagreba, prema iskazanim ukupnim prihodima su gradovi Split (4,6% udjela) i Vukovar (4,2% udjela).

Poduzetnici.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci