Varaždin se uključio u nacionalni projekt Cikloparkinga Foto: Grad Varaždin

Varaždin se uključio u nacionalni projekt Cikloparkinga

vv | 28.2.2024. u 15:08h | Objavljeno u Aktualno

Novi projekt Grada Varaždina vezan uz razvoj biciklističke infrastrukture pod nazivom CikloParking predstavljen je u srijedu, 28. veljače na konferenciji za novinare.

Uz Miroslava Markovića, zamjenika gradonačelnika Grada Varaždina o projektu CikloParkinga govorili su voditelj projekta i direktor ACADEMICA d.o.o. Denis Buhin, mag. inf. traff. te Snježana Galić Grozaj, mag. ing. traff. iz Odsjeka za urbanizam, promet i zaštitu okoliša UO za gradnju i komunalno gospodarstvo Grada Varaždina.

Riječ je o projektu Nacionalne baze biciklističke parkirališne ponude i potražnje kojim se želi potaknuti aktivnu interakciju stanovnika, gospodarstvenika, struke i javne uprave s ciljem unaprjeđenja postojećeg prometnog sustava, sukladno stručno definiranim pokazateljima i podacima identificiranim od strane stanovnika Grada Varaždina.

Predstavljeni su stručno razvijeni alati i projektne aktivnostima za učinkovito upravljanje biciklističkom parkirališnom ponudom i potražnjom, unaprjeđenje postojećeg prometnog sustava, usklađivanje postojeće biciklističke infrastrukture s Pravilnikom o biciklističkoj infrastrukturi, pripremu projektne dokumentacije za pristupanje natječajima sufinanciranja unaprjeđenja pojedinih elemenata postojećeg prometnog sustava i ispunjavanje obveza praćenja smjernica Europske deklaracije o biciklizmu, Nacionalnog plana razvoja biciklističkog prometa za razdoblje 2023. - 2027. godine, Strategije prometnog razvoja Republike Hrvatske i ostale legislative Republike Hrvatske poput Pravilnika o biciklističkoj infrastrukturi.

- Ova gradska uprava vrlo smo predani tome da napravimo zelenu tranziciju i da se što više građana prebaci na zdravi način prijevoza. Želja nam je da što više naših sugrađana koristi bicikl kao prijevozno sredstvo. Tako smo ponovo pokrenuli javni poziv za sufinanciranje kupnje i servisiranje bicikla, sve ulice koje rekonstruiramo pokušavamo prilagoditi biciklistima kako bi se sigurnije osjećali. Postavit ćemo i kvalitetne stalke za bicikle pred školama. Projekt CikloParking je samo jedno od poboljšanja koji će koristiti našim sugrađanima ali i svima koji biciklom dolaze u Varaždin - istaknuo je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Voditelj projekta Denis Buhin predstavio je projekt Nacionalne baze biciklističke parkirališne ponude i potražnje koji se sastoji od šest aplikacija za kvalitetno prikupljanje i obradu podataka o parkiralištima i stalcima za bicikle. Pohvalio je Grad Varaždin koji prednjači u Hrvatskoj po razvoju biciklističke infrastrukture te je među prvima podržao projekt koji bi u konačnici trebao olakšati apliciranje projekata za dobivanje sredstava za izgradnju biciklističke infrastrukture iz državnih fondova.

Podsjetio je na odredbe Pravilnika o biciklističkoj infrastrukturi po kojem su jedinice lokalne samouprave imale rok za prilagođavanje.

- Jedan od elemenata usklađivanja s pravilnikom, upozorio je u izlaganju, jest unapređenje stalaka za parkiranje bicikla. Pravilnik propisuje da stalak za bicikl mora biti učvršćen za tlo i mora omogućiti vezanje bicikla za okvir. Sustav od šest aplikacija omoguće stanovnicima, jedinicama lokalne samouprave i gospodarstvenicima da prikupljaju podatke koji su transparentni i vidljivi te predstavljaju dobro polazište za poboljšanje infrastrukture i usklađenje s pravilnikom - rečeno je uz prezentaciju.

Snježana Galić Grozaj istaknula je kako je cilj pozvati što više građana da aktivno koriste aplikaciju i putem nje daju podatke i ocjene lokaciju, opremljenost i kapacitet svih stalaka za bicikle.

Građani su pozvani također da ispune upitnik u na poveznici:

https://cikloparking.academica.hr/app/resident/questionnaire

Aplikacija za korištenje na pametnim telefonima nalazi se na poveznici:

https://cikloparking.academica.hr/app/resident

a do nje je moguće doći i skeniranjem QR koda:

qr_cikloparking_za_web_65df1e25f2bfd.png