Varaždin se solidarizirao s izbjeglicama iz Ukrajine

VV | 1.3.2022. u 09:27h | Objavljeno u Aktualno

Grad Varaždin je izrazio spremnost pomoći izbjeglicama iz ratom zahvaćene Ukrajine. Osim što su se građani Varaždina brojnim objavama na društvenim mrežama solidarizirali s građanima Ukrajine, poduzimaju se konkretni koraci kako bi se Varaždin  pripremio za  pružanje pomoći ljudima koji bježe od ratnih zbivanja.

Grad će pružati pomoć u suradnji s relevantnim sudionicima koje provode mjere iz sustava civilne zaštite: Vladom, ministarstvima, tijelima državne uprave, oružanim snagama i stalim jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave te operativnim snagama s područja Grada Varaždina.

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin već radi na evidentiranju izbjeglica i pružanju pomoći. Tako se pozivaju osobe iz Ukrajine koje su u Hrvatsku ušle i smjestile se u privatnom aranžmanu na području Varaždina i okolnih 10 općina, da se jave u GDCK Varaždin  na broj 042/214-496, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.,  kako bi ih se evidentiralo te im se osigurala potrebna pomoć. Također, društvima Crvenoga križa mogu se javiti i sve one osobe koje su iz organiziranog smještaja otišle u privatni smještaj u različite dijelove Hrvatske. Svi oni u Crvenome križu mogu dobiti humanitarnu pomoć (hranu, higijenu, odjeću, posteljinu…) i psihosocijalnu podršku, kao i usluge Službe traženja.

Budući da se u našoj zemlji trenutno nalazi manji broj izbjeglica, Hrvatski Crveni križ uspješno odgovara na njihove potrebe iz postojećeg stanja zaliha. Trenutno se ne prikupljaju materijalne donacije za Ukrajinu i okolne zemlje jer nacionalna društva Crvenih križeva u tim zemljama odgovaraju na potrebe pristiglih ljudi. Hrvatski Crveni križ u kontaktu je s njima i u ovome trenutku nisu iskazali potrebe za dodatnim materijalnim donacijama a ukoliko iskažu potrebe, Hrvatski Crveni križ obavijestit će javnost.

Trenutno postoji potreba za prevoditeljima s ukrajinskog jezika i svi oni koji u tom dijelu mogu pomoći, a da su na području Varaždina i okolnih 10 općina, molimo da se jave na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  ili na broj 042/214-496. Prevoditelji sa ostalih područja javljaju se u HCK na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

Također, pozivaju se građani koji nude privatni smještaj izbjeglicama da se prijave  u Ravnateljstvo civilne zaštite na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .

Pokrenute su i potrebne predradnje kako bi se u slučaju potrebe u što kraćem roku uredio prihvatni centar za izbjeglice. Najizglednije je da će prihvatni centar za izbjeglice iz Ukrajine biti oformljen u maloj dvorani Gradske sportske dvorane Varaždin, varaždinske Arene uz Dravu. Uz smještaj i prehranu, u tim centrima pružat će se i psihosocijalna podrška osobama, odnosno obiteljima koje su pobjegle od ratnih zbivanja. Prihvatni centar bit će prilagođen kraćem zadržavanju izbjeglica koje će nastaviti svoje putovanje prema drugim destinacijama u Europi. S obzirom na iskustvo  od prije trideset godina kada je Varaždin također bio izložen ratnim djelovanjima,  Varaždinci će zasigurno pokazati svoju humanost i pomoći ljudima koji su se našli u nezavidnoj i neizvjesnoj situaciji.

Tako će jedan od prepoznatljivih simbola Varaždina, povijesna Gradska vijećnica u četvrtak, 3. ožujka 2022. biti obasjana svijetlima u bojama ukrajinske zastave u znak podrške i solidarnosti s ukrajinskim narodom.