VARAŽDIN Predložen preustroj mjesnih odbora i osnivanje novog, 8. mjesnog odbora Foto: VV arhiva

VARAŽDIN Predložen preustroj mjesnih odbora i osnivanje novog, 8. mjesnog odbora

Varaždinske vijesti | 14.10.2022. u 11:44h | Objavljeno u Aktualno

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj podnio je inicijativni prijedlog Gradskom vijeću za preustroj mjesnih odbora te osnivanje novog, 8. mjesnog odbora Varaždin.

- Inicijativom se, sukladno stručnoj podlozi, Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i Statutu Grada Varaždina, predlažu ujedno i promjene područja još nekih mjesnih odbora na području Grada Varaždina radi njihovog boljeg prostornog razgraničenja na dijelove grada čiji stanovnici imaju slične lokalne interese. Budući da je prethodnih godina došlo do imenovanja novih ulica te do promjene protezanja odnosno imena nekih postojećih ulica, trgova i javnih zelenih površina, potrebno ih je uvrstiti u područje pojedinog mjesnog odbora - priopćili su iz Grada Varaždina.

Kako su napomenuli, 4. mjesni odbor Varaždin najveći je mjesni odbor na području Grada Varaždina.

Područje novog mjesnog odbora

- Područje novog, 8. mjesnog odbora Varaždin predlaže se odrediti tako da se izdvoji iz dijela dosadašnjeg 4. mjesnog odbora. 8. mjesni odbor bi se prirodno i logično nalazio između Ulica braće Radić, Vidovečke ulice, Ulice Jurja Križanića i Jalkovečke ulice na sjeveru, Ulice Krešimira Filića na istoku, na jugu željezničke pruge Varaždin – Ivanec te na zapadu granica naselja, tako da uključuje i područje Jalkovečke ulice, a ne uključuje područja ostalih navedenih ulica i činio bi zasebnu prostorno-funkcionalnu cjelinu - pojasnili su.

Dodali su da 4. mjesni odbor broji nešto više od 11.000 stanovnika. Broj stanovnika u novo formiranom 8. mjesnom odboru koji bi se izdvojio iz 4. mjesnog odbora bio bi otprilike 6.700, što je podjednako broju stanovnika u 3. i 5. mjesnom odboru.

- Osnivanjem 8. mjesnog odbora Varaždin omogućilo bi se građanima s ovog područja da aktivnije i neposrednije sudjeluju u rješavanju svih problema vezanih uz njihov životni prostor te bi im se pružila mogućnost da u suradnji s nadležnim institucijama Grada doprinesu poboljšavanju kvalitete života u svom naselju - kažu iz Grada.

Naveli su također da bi optimalno sjedište tako definiranog 8. mjesnog odbora, kojemu je glavna komunikacija Jalkovečka ulica, bilo na lokaciji središnje smještenog i frekventnog POS naselja u Jalkovečkoj, gdje se već nalaze Medicinska škola Varaždin, Sveučilište sjever, Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar, trgovine, ambulante.

- Do određivanja sjedišta novog mjesnog odbora, za što se planira raspisati javni poziv za prikupljanje ponuda za zakup poslovnog prostora, 8. mjesni odbor za svoj rad bi koristio prostorije dosadašnjeg 4. mjesnog odbora Varaždin - izvijestili su iz Grada.

- Vezano uz temu osnivanja novog mjesnog odbora, kao i oko promjene područja ostalih mjesnih odbora, održano je Međustranačko vijeće. S inicijativom su na Koordinaciji u Gradskoj vijećnici upoznati i svi predsjednici Vijeća mjesnih odbora koji su dužni mišljenje Vijeća svojih mjesnih odbora dostaviti Gradskom vijeću. Svi građani moći će se uključiti u donošenje ove odluke svojim mišljenjem i prijedlozima putem savjetovanja sa zainteresiranom javnošću - naglasili su iz gradske uprave.

U tijeku javno savjetovanje

Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o područjima mjesnih odbora na području Grada Varaždina provodi se u razdoblju od 14. listopada do 14. studenoga.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s ovom Odlukom te prikupljanje mišljenja, primjedbi i prijedloga, kao i eventualno prihvaćanje zakonitih i stručno utemeljenih mišljenja, primjedbi i prijedloga.

 - Budući da je prethodnih godina došlo do imenovanja novih ulica te do promjene protezanja odnosno imena nekih postojećih ulica, trgova i javnih zelenih površina, potrebno ih je uvrstiti u područje pojedinog mjesnog odbora. Gradskom vijeću Grada Varaždina predlaže se ova Odluka i temeljem inicijative gradonačelnika Grada Varaždina za izdvajanjem dijela područja 4. mjesnog odbora Varaždin i osnivanjem novog, 8. mjesnog odbora Varaždin. Dodatno se Odlukom predlažu i promjene područja još nekih mjesnih odbora na području naselja Varaždin radi njihovog boljeg prostornog razgraničenja na dijelove Grada čiji stanovnici imaju slične lokalne interese - priopćili su iz Grada.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje kao i sam Nacrt Odluke nalaze se na web stranici Grada Varaždina (https://varazdin.hr/savjetovanja-sa-zainteresiranom-javnoscu-2022-godini/) pod rednim brojem 30.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem obrasca dostupnog na web stranici Grada, zaključno do 14. studenog 2022. godine, na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, Varaždin, s naznakom "Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o područjima mjesnih odbora na području Grada Varaždina" ili na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., također putem obrasca.