Varaždin može i mora bolje!

| 27.2.2020. u 17:44h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je Bjelovar prošle godine omogućio, kao prvi i zasada jedini grad u Hrvatskoj, svim zainteresiranima uvid u sve isplate iz gradskog proračuna - zahvaljujući posebno portalu transparentnost.bjelovar.hr - koji je osmislio Vuk Vuković i  Institut sinergije znanosti i društva -  i tako više nego opravdano proglašen najtransparentnijom sredinom u Hrvatskoj, više puta postavilo se pitanje što čekaju ostali gradovi i općine.

- Bjelovarska vlast želi, kako veli Hrebak, otići još jedan korak dalje i maksimalno se otvoriti prema svojim građanima te im omogućiti uvid u doslovno sve financijske transakcije i račune Grada, tako da, osim što želi prvi grad bez papira, cilj joj je postati i najtransparentniji Grad, Grad iz kojeg počinje prava borba protiv korupcije... I drugi gradovi, posebice u Varaždinskoj županiji, imaju preduvjete krenuti putem Bjelovara. Tu je niz informatičkih poduzeća, kao i informatički fakultet na kojem je još i jaka katedra koja se bavi odlučivanjem. Ni novac za to ne bi smio biti problem, budući da se ne radi o prevelikim iznosima. Još samo nedostaje jedno – političke volje, pisali smo još 2018. kada je Bjelovar tek najavljivao ono što se dogodilo sredinom prošle godine.

U ovom iskoraku Bjelovara – iako u svijetu ima sličnih primjera - velika većina (grado)načelnika je vidjela i još uvijek, nažalost, vidi tešku herezu, a slično su se odnosili i predstavnici nekih ministarstava, koji su imali prilike vidjeti prezentaciju portala transparentno bjelovarskog gradonačelnika Darija Hrebaka u Hrvatskom saboru.

No, srećom, nije se na tome stalo. Neke su sredine ipak hrabro krenule putem Bjelovara, kao Krk i Sv. Nedjelja, a nakon što su pitanja o stavljanju računa na internet više puta postavljana i na varaždinskom Gradskom vijeću, moglo se čuti da i Grad Varaždin nešto radi po tom pitanju, doduše ne s Institutom sinergije znanosti i društva jer to kao puno košta, iako je riječ o iznosu nešto većem od 100.000 kuna...

Možda u cilju da se uštedi svaka kuna, a možda i zbog nečeg drugog, Grad Varaždin je uistinu nešto „sam“ napravio na vidljivosti svog rada i troškova i to je danas predstavio. Međutim, to nema, nažalost, baš nikakve veze s onime što ima Bjelovar, koji je hrabro pokazao način kako se može stati na kraj raznim sumnjičenjima oko načina trošenja proračunskog novca od strane vladajućih.

Tako, primjerice, kada se upiše pojam „Hrebak“ u tražilicu transparentnost.bjelovar.hr, odmah se dobije 145 računa koje je bjelovarski gradonačelnik potpisao.

bjelovar_transparentno.jpg

A kad se u tražilicu otvoreni.varazdin.hr upiše pojam „Čehok“ – dobije se ovo:

varazdin_otvoreno.jpg

Zar Grad Varaždin ne može bolje?

Označeno u