Varaždin i okolica među najkišovitijim sredinama, štete se opet zbrajaju

vv | 25.7.2020. u 08:19h | Objavljeno u Aktualno

U Varaždinu i okolici je tijekom noći palo gotovo 50 litara kiše, pokazuju podaci automatske mjerne stanice Pljusak u Trnovcu,  što je među najvećim količinama izmjerenim tijekom zadnjih 24 sata, sudeći prema podacima koje je objavio DHMZ iz kojeg je vidljivo da je po količinama oborina vodeči Zagreb Grič - gotovo 80 litara.

Zbog vrlo obilne kiše, vatrogasci su imali pune ruke posla na zagrebačkom području, a ni štete nisu izbjegnute. Tako je bilo I u Varaždinu, gdje se voda iz gradske kanalizacijske mreže vraćala u neke domove na južnom rubnom području grada, unatoč ugrađenim nepovratnim ventilima. Međutim, to nisu ni izdaleka štete kao prije nekoliko godina, kada se bila izlila i Plitvica pa su zbog šnastalih teta domaćinstva obišli i timovi gradskih slubi, ali rezultati njihovog rada ni do danas nisu poznati.

-Koliko čujem, neka donedavna problematična mjesta prošle noći nisu imala većih problema s odvodnjom, kao što je donedavno bilo u Plitvičkoj ulici. Razlog tome su radovi na južnom dijelu kolektora, koji će biti potpuno završen iduće godine, nakon čega više nitko neće imati probleme zbog obilnih kiša, rekao nam je Ivan Čehok, varaždinski gradonačelnik, koji se osvrnuo na izostanak većih teškoća u Varaždinu, osobito rubnom području, uslijed obilnih padalina protekle noći.

U prvom dijelu subote, prognozira DHMZ,  kiša, pljuskovi i grmljavina, lokalno bilna oborina još će biti u središnjoj Hrvatskoj. Ujutro smirivanje, od sredine dana razvedravanje. Svježije. Vjetar slab i umjeren sjeverni i sjeverozapadni, prolazno moguće jak. Jutarnja temperatura od 16 do 18, najviša dnevna od 21 do 26 °C.