Miljenko Špoljarinec i Goran Toplek

Varaždin ima najbrži mobilni internet u Hrvatskoj

| 30.10.2015. u 11:47h | Objavljeno u Aktualno

Najbrži mobilni internet u Hrvatskoj, ali i među najbržima u Europi, imaju korisnici Hrvatskog telekoma na području grada Varaždina.

- Hrvatski telekom je s maksimalnom brzinom skidanja sadržaja na mobitele od 225 Mbps predvodnik trenda povećavanja pristupnih brzina u širokopojasnom internetu na hrvatskom tržištu. Po spomenutoj brzini za nekoliko će dana sadržaje moći prvi skidati korisnici u Varaždinu, a pokrivenost se širi i u Zagrebu. Nakon toga, do kraja godine, tim će brzinama biti obuhvaćeni i drugi gradovi, veli nam Goran Toplek, direktor Sektora za razvoj sustava mreža i usluga u HT-u.

Brzine mobilnog interneta, kako dodaje, postaju sve važnije jer se koriste digitalni sadržaji koji su sve 'teži', odnosno veće veličine. Uz to, osim sa svojim bližnjima, korisnici žele sve više biti u kontaktu sa širom online zajednicom i gotovo istodobno preuzimati i dijeliti razne sadržaje.

-Nova brzina omogućava da se još brže skidaju i šalju zahtjevniji dokumenti poput videa i fotografija, odnosno da korisnici uživaju veću kvalitetu HD sadržaja bilo gledanjem ili streamingom, zatim brže skidaju pjesme te igraju online igre i slično, napominje Toplek.

Nove brzine, kako dodaje, moguće su zahvaljujući uvođenju nove, LTE+, LTE-A ili 4G+ tehnologije na čemu su u HT-u radili od proljeća ove godine, i to upravo na varaždinskom području.

-U mobilnoj LTE mreži dostupnost većih brzina omogućuje se aktivacijom kombiniranja nositelja čija se širina kreće u rasponu od 5 MHz do 40 MHz. Primjerice, HT mobilna mreža je prva radila s nositeljem širine 10 MHz i omogućavala brzine do 75 Mb/s u downloadu. Kada je HT kupio dodatni spektar od još 10 MHz, počeo je koristiti nositelj širine 20 MHz, koji omogućuje brzine do 150 Mb/s. Za daljnje povećanje brzina u LTE mreži potrebno je koristiti tzv. funkcionalnost agregiranih nositelja (Carrier Agregation, kratica CA), koja se naziva i LTE-Advanced (napredni LTE). U osnovi to znači da se koriste dva ili tri nositelja, što teoretski omogućuje brzinu i do 300 Mb/s ako se koriste dva nositelja od po 20 MHz, jer svaki od njih pridonosi brzini sa 150 Mb/s. Za još veće brzine u budućnosti će se koristiti CA u kombinaciji tri LTE nositelja iz različitog spektra, objašnjava Toplek.

Da je LTE-Advance tehnologija koja je u vrhu i u europskim razmjerima u vrhu, govori i to da maksimalne brzine pristupa mobilnom internetu nisu moguće sa svih mobilnih uređaja već samo s onih viših kategorija. Tako uređaji kategorije 5 i 6 omogućuju brzinu downloada do 300 Mb/s i uploada do 75 Mb/s. Većina uređaja koje danas nalazimo na tržištu podržavaju maksimalno kategoriju 6, ali ima i naprednijih, pa tako, primjerice, nova generacija iPhonea navodi podršku za 3CA, odnosno kategoriju 9, što znači i do 450 Mbit/s. Među uređajima koji podržavaju 4G mrežu su Iphone 6S, HTC One M9, LG G4, LG G Flex 2, Samsung Galaxy S6 Edge+, Nokia Lumia 950 i Sony Xperia Z5.

-HT ima najbolju fiksnu i mobilnu mrežu u Hrvatskoj i neprestano investira u njezinu kvalitetu i proširenje. Tako je 2015. godinu u Hrvatskom Telekomu obilježio rast investicija. Ulaganja su u prvih devet mjeseci povećana za 18 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Do kraja godine HT će investirati više od milijardu i 300 milijuna kuna što je za 25 posto više u odnosu na prošlu godinu. Razvoj mobilne i fiksne infrastrukture, povećanje kapaciteta za širokopojasni pristup internetu te završetak IP transformacije tri su ključna područja u koja su usmjerene investicije HT-a u prvih devet mjeseci ove godine kada je i ostvarena pokrivenost 4G mrežom za 59 posto populacije, kaže Toplek te naglašava da se investicije u proširivanje pokrivenosti 4G mrežom nastavljaju i dalje, a plan je da će do kraja godine pokrivenost 4G pokretnom mrežom s brzinama do i preko 150 Mbit/s prijeći 60 posto populacije.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci