FOTO Varaždin dobio Konzulat Republike Albanije, širit će gospodarske i kulturne veze Foto: Krešimir Đurić

FOTO Varaždin dobio Konzulat Republike Albanije, širit će gospodarske i kulturne veze

vv | 9.2.2017. u 18:56h | Objavljeno u Aktualno

Nakon Osijeka i Dubrovnika, u Varaždinu je na adresi Petra Preradovića 17 u nazočnosti mnogobrojnih gostiju večeras otvoren treći počasni Konzulat Republike Albanije u Hrvatskoj.

Počasni konzul Republike Albanije u Varaždinu je Stjepan Šafran, a svečanom otvaranju nazočili su N.E. ministar vanjskih poslova Republike Albanije Ditmir Bushati i N.E. veleposlanik Republike Albanije u Hrvatskoj Ilir Melo.

- Konzulat će poboljšati gospodarske i kulturne odnose koji su i inače dobri između Albanije i Hrvatske. Konzulati su mostovi između država te se nadam da će i Hrvatska u Albaniji također naći kvalitetne ljude za svoje predstavništvo - rekao je Bushati zahvalivši hrvatskim vlastima na pomoći, dok je počasnom konzulu Šafranu poželio mnogo uspjeha.

Varaždinski župan Predrag Štromar napomenuo je pak da je ovo prvi počasni konzulat otvoren u Varaždinu.

- Prije 25 godina kod nas je bijesnio rat i trebali su nam prijatelji. Albanci i Albanija bili su jedni od njih i na tome ćemo im uvijek biti zahvalni - napomenuo je Štromar dodavši da je svojedobno prijateljevao i studirao s mnogim Albancima s Kosova.

- Znali smo se dobro proveseliti, no sada su druga vremena te danas osim prijateljstva trebamo širiti i gospodarstvo - poručio je Štromar te konzulatu također zaželio mnogo uspjeha u radu.

Počasni konzul Šafran zahvalio je pak veleposlaniku Meli na prijedlogu za imenovanje, a koje su potvrdile albanska i hrvatska vlada.

- Nadam se da ću opravdati očekivanja, tim više što je tu važan spoj gospodarstva i konzulata. Svrha konzulata je širenje gospodarskih i kulturnih veza, no ujedno je i jamstvo svima koji nam se obrate da će dobiti savjet i od nas i od komore, kako hrvatske, tako i albanske. Cilj će nam biti davanje što bolje preporuke, a ostalo je na partnerima - istaknuo je Šafran izrazivši nadu da će uskoro imati i brojčane pokazatelje suradnje kroz robnu razmjenu, a preporuke će biti i u vezi turizma.

Označeno u
Galerija slika