Varaždin Airport korak do izlaska iz stečaja - namirili vjerovnike i nastavljaju poslovanje Foto: Ilustracija

Varaždin Airport korak do izlaska iz stečaja - namirili vjerovnike i nastavljaju poslovanje

Ivica Kruhoberec | 14.6.2021. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

Varaždin Airport, bivši operater na varaždinskome aerodromu, korak je do izlaska iz stečaja, koji je nad tim poduzećem u gradskom vlasništvu tvoren 2015. godine.

Trgovački sud u Varaždinu prošlog je tjedna utvrdio da su se ispunili svi uvjeti određeni stečajnim planom, koji je predviđao nastavak poslovanja nakon namirenja vjerovnika. Uglavnom se to radilo o isplatama novačenih tražbina, dok su Grad Varaždin i najveći vjerovnik, Winair, odlučili svoja potraživanja pretvoriti u vlasnički udio. Tako će Gradu Varaždinu ostati 40 posto udjela u nekadašnjoj Zračnoj luci Varaždin, a 60 posto imat će spomenuto varaždinsko poduzeće u vlasništvu IND-Consult Marktforschungs und Handels GmbH, austrijske tvrtke u kojoj Zdenko Patafta ima 74 posto udjela, a ostatak Bijanka Golub.

Stečajni plan, koje je lani potvrdilo varaždinsko Gradsko vijeće ispred Grada Varaždina, predviđao je novčano namirenje pet stečajnih vjerovnika prvog višeg isplatnog reda, i to Porezne uprave s tražbinom od 138.000 kuna, Agencije za osiguranje radničkih tražbina s potraživanjem od 29.000 kuna, poduzeća Natura O2 s 90.000 tražbine te Rajka Rauša sa 73.000 i Danijela Borovića sa 184.000 kuna potraživanja.

I stečajni vjerovnici drugog višeg isplatnog reda, osim Grada Varaždina i Winaira, namireni su u cijelosti u novcu, i to iz sredstava uplaćenih od strane Grada Varaždina i Winaira. Oni su uplatili 148.000 kuna, pri čemu je Grad dao 40 posto tog iznosa, a vjerovnik WINAIR 60 posto. Međutim, to nije sav novca koji su dali za namirenje ostalih vjerovnika, odnosno za troškove i obveze stečajne mase. Naime, Grad Varaždin je prije dao skoro 700.000 kuna, a WINAIR 1,7 milijuna kuna...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci