Varaždin Airport korak do izlaska iz stečaja - namirili vjerovnike i nastavljaju poslovanje Foto: Ilustracija

Varaždin Airport korak do izlaska iz stečaja - namirili vjerovnike i nastavljaju poslovanje

Ivica Kruhoberec | 14.6.2021. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

Varaždin Airport, bivši operater na varaždinskome aerodromu, korak je do izlaska iz stečaja, koji je nad tim poduzećem u gradskom vlasništvu tvoren 2015. godine.

Trgovački sud u Varaždinu prošlog je tjedna utvrdio da su se ispunili svi uvjeti određeni stečajnim planom, koji je predviđao nastavak poslovanja nakon namirenja vjerovnika. Uglavnom se to radilo o isplatama novačenih tražbina, dok su Grad Varaždin i najveći vjerovnik, Winair, odlučili svoja potraživanja pretvoriti u vlasnički udio. Tako će Gradu Varaždinu ostati 40 posto udjela u nekadašnjoj Zračnoj luci Varaždin, a 60 posto imat će spomenuto varaždinsko poduzeće u vlasništvu IND-Consult Marktforschungs und Handels GmbH, austrijske tvrtke u kojoj Zdenko Patafta ima 74 posto udjela, a ostatak Bijanka Golub.

Stečajni plan, koje je lani potvrdilo varaždinsko Gradsko vijeće ispred Grada Varaždina, predviđao je novčano namirenje pet stečajnih vjerovnika prvog višeg isplatnog reda, i to Porezne uprave s tražbinom od 138.000 kuna, Agencije za osiguranje radničkih tražbina s potraživanjem od 29.000 kuna, poduzeća Natura O2 s 90.000 tražbine te Rajka Rauša sa 73.000 i Danijela Borovića sa 184.000 kuna potraživanja.

I stečajni vjerovnici drugog višeg isplatnog reda, osim Grada Varaždina i Winaira, namireni su u cijelosti u novcu, i to iz sredstava uplaćenih od strane Grada Varaždina i Winaira. Oni su uplatili 148.000 kuna, pri čemu je Grad dao 40 posto tog iznosa, a vjerovnik WINAIR 60 posto. Međutim, to nije sav novca koji su dali za namirenje ostalih vjerovnika, odnosno za troškove i obveze stečajne mase. Naime, Grad Varaždin je prije dao skoro 700.000 kuna, a WINAIR 1,7 milijuna kuna...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti