VABA Čudnom igrom s dionicama do gubitka 5 milijuna kuna gradskog novca

| 7.11.2022. u 17:00h | Objavljeno u Aktualno

Čudnom igrom s dionicama J&T banke, nekadašnje VABE, Grad Varaždin je izgubio pet milijuna kuna.

J&T banka, koja se do ulaska češkog kapitala 2014. godine zvala VABA, istisnula je male dioničare, među kojima je Grad Varaždin, koji je zbog toga izgubio više od pet milijuna kuna. To samo potvrđuje da su bili na mjestu pozivi na oprez kod kupnje bančinih dionica javnim novcem, pogotovo kad nisu dana nikakva jamstva za njihov otkup uz obećani prinos.

Još prije dvije godine većinski vlasnici varaždinske J&T banke, okupljeni oko istoimene banke iz Praga, odlučili su potpuno isplatiti male dioničare, koji su zajedno držali oko pet posto bančinih dionica. Odluka o prijenosu dionica manjinskih dioničara na glavnog dioničara, praške J&T Bank, donijeta je na Glavnoj skupštini banke u lipnju 2020. godine, a budući da je J&T banka već ranije povukla svoje dionice s burze, njihovu je vrijednost procijenio revizor DTTC Consultinga na oko tri kune.

- Kakva banka, takva i cijena dionice - tek je jedan od komentara malih dioničara koji nisu bili zadovoljni utvrđenom cijenom dionice, odnosno njihovim istiskivanjem, koje je zapelo sve do početka ove godine kada se krenulo u dokapitalizaciju od 20 milijuna kuna uz isključenje manjinskih dioničara.

Mali dioničari imali su 1,2 milijuna bančinih dionica za koje je izdvojeno oko četiri milijuna kuna, dok je Grad Varaždin dobio 127 tisuća kuna za 38.500 dionica VABA banke koje je 2007. kupio u sklopu dokapitalizacije za 5.390.000 kuna, odnosno 140 kuna po dionici.

Bilo je to vrijeme kada su i drugi govorili o sudjelovanju u dokapitalizaciji “naše banke”. Tako je i tadašnji varaždinski župan Radimir Čačić najavio da će se Varaždinska županija uključiti u dokapitalizaciju VABA banke Varaždin.

- Sprema se dokapitalizacija banke, a onima koji će se u nju uključiti, jamči se povrat na minimalnoj razini od 15 posto. To će biti čisti profit Varaždinske županije i, daj bože, više takvih mogućnosti – rekao je Čačić u vrijeme kada se čak najavljivalo da će VABA kupiti drugu banku u cilju “stvaranja jake banke kao što je nekada bila Varaždinska banka”...

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti...

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci