Uz Turist stambeno-poslovna deseterokatnica Marlex Investa Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Uz Turist stambeno-poslovna deseterokatnica Marlex Investa

Ivica Kruhoberec | 25.7.2022. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

Izmjena rubnih dijelova kulturno povijesne cjeline u sklopu V. izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana grada Varaždina, koju je prihvatilo Gradsko vijeće i za koju je prethodno izdano pozitivno mišljenje nadležnih tijela, uključujući i konzervatore, omogućit će gradnju visoke zgrade južno od hotela Turista. Na toj lokaciji, točnije sadašnjem parkiralištu te i na susjednoj parceli, Marlex Invest planira graditi stambeno-poslovnu zgradu katnosti 2Po+P+10, zajedno sa trgom uz Zagrebačku ulicu, kao novim akcelatorom urbanog života tog dijela grada.

Između Aleje kralja Zvonimira i Zagrebačke ulice, prema sada već bivšoj odredbi GUP-a, bila je moguća gradnja visine do Po+P+5, uz uvjet da se na građevnoj čestici osiguraju parkirna mjesta za potrebe hotela (prema zatečenom broju) i parkirna mjesta za potrebe buduće zgrade. Umjesto toga, nakon zadnjih izmjena GUP-a, na prostoru južno od zgrade hotela “Turist “, između Aleje kralja Zvonimira i Zagrebačke ulice, moguća je gradnja stambeno-poslovne zgrade visine do 2Po+P+10, a građevina treba biti stupnjevanog volumena tako da se očuvaju vizure u prilazu iz Zagrebačke ulice (...).

Nova zgrada od deset katova trebala bi uravnotežiti suodnos masa i dati naglasak novom trgu.

- Ako se s urbanističkog i prostorno-planskog gledišta stvore potrebni uvjeti koji će omogućiti predviđenu novu izgradnju, mišljenje je kako bi s konzervatorskog gledišta, nova gradnja na ovim česticama bila prihvatljiva, a svi će se ostali konzervatorski zahtjevi definirati prilikom ishođenja građevinske dozvole, naveo je Konzervatorski odjel. Osim toga, konzervatori su dali pozitivno mišljenje i na stručnu analizu stambeno-poslovne građevine na tom prostoru autora Zorna Hebara...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci