Uz početak nastave policija najavila pojačane kontrole i poziva vozače na oprez Foto: ilustracija

Uz početak nastave policija najavila pojačane kontrole i poziva vozače na oprez

Varaždinske vijesti | 8.9.2019. u 17:10h | Objavljeno u Aktualno

Polazak u školu za svako je dijete važan trenutak, a ta se velika promjena odražava i u cestovnom prometu jer se na prometnicama nalazi velik broj djece.

- Uvidom u evidencije prometnih nesreća utvrđeno je da tijekom rujna i listopada na cestama Varaždinske županije u prometnim nesrećama sudjeluje i do desetero djece i to najčešće kao pješaci. S obzirom i na velik broj odgojno-obrazovnih ustanova, nema točnog mjesta gdje bi se stradavanja djece u prometu češće događala, a i dječje ponašanje na cesti često je nenadano, impulzivno te u slučaju i manjeg propusta nažalost dovodi do neželjenih posljedica. I same psihofizičke sposobnosti djece još uvijek nisu dovoljno prilagođene uvjetima u kojima se odvija suvremeni cestovni promet, jer djeca su nižeg rasta i nemaju dobru preglednost, nemaju razvijenu sposobnost točne procjene brzine kretanja vozila, skloni su zanemariti činjenicu da prelaze cestu i potpuno se usmjeriti na drugu aktivnost - napominju iz Policijske uprave varaždinske.

Stoga pozivaju roditelje, posebno najmlađe djece, da pripreme svoje dijete za samostalno sudjelovanje u prometu, da ga upozore na loše, i vlastitim primjerom pokažu pozitivno ponašanje.

- Djetetu je poželjno ukazati na najsigurniji put od kuće do škole, na kritične dionice, raskrižja, dijelove ceste sa slabom preglednošću. A kad dijete završi s nastavom i kad ga dočekujete pred školom, izbjegavajte se nalaziti na suprotnoj strani ulice - ističu iz policije.

U želji da ova, kao i svaka naredna godina prođe bez stradavanja djece, apeliraju na vozače motornih vozila da u narednom periodu budu posebno oprezni kada voze u blizini škola, dječjih vrtića, igrališta. Poseban je oprez potreban i kada voze cestom gdje su uz rub parkirana vozila, a vozači trebaju biti spremni i na to da se u svakom trenutku dijete može iznenada pojaviti na kolniku kada se nalaze iza zaustavljenog školskog autobusa.

- U cilju zaštite djece najavljujemo češće preventivno i represivno djelovanje policijskih službenika u zonama odgojno obrazovnih ustanova gdje će se za utvrđivanje prometnih prekršaja i nepridržavanja znakova ograničenja i zabrane koristiti sva raspoloživa tehnika: multanova-Gatzo, kamera, displej, laser i drugo - upozoravaju iz policije.

Kako bi i djeci približili svakodnevne probleme na cesti, organizirat će se edukativna predavanja s ciljem upoznavanja prometnih pravila i stvaranja kulturnih navika na prometnici.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci