Utemeljitelj Varaždinskih baroknih večeri Vladimir Kranjčević preminuo u 84. godini života

Igor Čolaković | 9.2.2020. u 18:31h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Danas je u Zagrebu, nakon duge i teške bolesti preminuo maestro Vladimir Kranjčević, naš poznati dirigent, glazbenik i glazbeni pedagog, utemeljitelj i dugogodišnji ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri.

Vladimir Kranjčević rođen je u Zagrebu 1936. godine. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je glasovir u klasi prof. Ladislava Šabana, a tijekom studija učio je dirigiranje kod prof. Slavka Zlatića i usavršavao se kod Igora Markeviča u Monte Carlu.

Iznimnu glazbenu karijeru Kranjčević je započeo sredinom šezdesetih godina prošloga stoljeća, najprije kao pijanist, a potom i kao dirigent. Ravnao je orkestrom Zagrebačke filharmonije, Slovenske filharmonije, Makedonske filharmonije, Simfonijskim orkestrom RTV Sarajevo, Simfonijskim orkestrom iz Dubrovnika, orkestrom Opere u Monte Carlu, Nacionalnom filharmonijom Kube te nizom drugih velikih orkestara. Utemeljio je i vodio Komorni orkestar Vatroslav Lisinski, bio je šef dirigent Mješovitog zbora HRT-a, Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić, Zagrebačkih madrigalista. S ansamblima koje je vodio gostovao je širom svijeta, od Njemačke, Švicarske i Austrije, do Sjeverne Koreje, Rusije i Kine.

Maestro Kranjčević bio je i profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, ravnatelj Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a tijekom iznimne glazbene karijere snimio je više od dvadeset nosača zvuka za poznate produkcijske kuće.

Varaždin će ga pamtiti kao jednog od osnivača i dugogodišnjeg ravnatelja Varaždinskih baroknih večeri, pod čijim je vodstvom varaždinski festival stekao svjetski renome.

Maestro Vladimir Kranjčević dobitnik je niza domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja, među kojima je i Nagrada Grada Varaždina.