Usvojeno mišljenje zastupnice Sunčane Glavak o proizvodnji lijekova i medicinske opreme

VV/MH | 11.9.2020. u 15:24h | Objavljeno u Aktualno

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, izvjestiteljica iz sjene Europske pučke stranke (EPP) za mišljenje Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) o novoj industrijskoj strategiji za Europu sudjelovala je u pregovorima o mišljenju koje je danas usvojeno na sastanku Odbora. Riječ je o dokumentu vezanom uz prijedlog Europske komisije o novoj industrijskoj strategiji za globalno konkurentnu, zelenu i digitalnu Europu koje je predstavljeno u ožujku ove godine.

28 amandmana za industrijsku strategiju budućnosti

Zastupnica Sunčana Glavak u pregovorima je sudjelovala s ukupno 28 amandmana, u kojima je istaknula koliko je važno da nova europska industrijska strategija slijedi pristup usmjeren prema budućnosti i uzima u obzir cilj Europske unije da postigne klimatsku neutralnost.

-Europska unija prelaskom na klimatski neutralno gospodarstvo te digitalnom tranzicijom ima priliku kao i dosad predvoditi ulazak u novo doba te se pozicionirati kao industrijski lider. Zato je ključno raditi na industrijskoj strategiji za Europu koja je usmjerena na budućnost i koja će pružiti dodanu vrijednost našim građanima - poručila je zastupnica Glavak.

Naglasila je da je nužno ostvariti modernizaciju industrijske osnove EU-a, jačanje unutarnjeg tržišta i stvaranja konkurentnog industrijskog okvira, uključujući učinkovitu strategiju za mala i srednja poduzeća te izbjegavanje i uklanjanje nepotrebnih regulatornih opterećenja. Zastupnica Glavak u svojim je amandmanima podcrtala i nastojanja u postizanju konkurentnije i otpornije industrije u borbi s globalnim izazovima te povećanje proizvodnje ključnih proizvoda u EU-u, kao što su lijekovi, farmaceutski sastojci, medicinski uređaji, oprema i materijali.

Nova industrijska strategija za globalnu konkurentnost, klimatsku neutralnost i nova radna mjesta

Europska industrija ostvaruje 20 posto ukupne dodane vrijednosti EU-a i zapošljava 35 milijuna ljudi u EU-u, a cilj nove strategije je omogućiti dvostruki prijelaz prema klimatskoj neutralnosti i digitalnom vodstvu. Strategija treba biti pokretač konkurentnosti Europe i njezine strateške autonomije te odrediti niz akcija za podršku svim akterima europske industrije, što uključuje velike i male tvrtke, inovativna start-up poduzeća, istraživačke centre, pružatelje usluga, dobavljače.

Jedan od važnih ciljeva strategije je i održavanje globalne konkurentnosti europske industrije, čineći Europu klimatski neutralnom do 2050. godine, te oblikovanje europske digitalne budućnosti. Primjenom načela kružnoga gospodarstva u svim sektorima i industrijama moguće je do 2030. diljem EU-a otvoriti 700.000 novih radnih mjesta, od kojih mnoga u malim i srednjim poduzećim