Usvojeno mišljenje zastupnice Sunčane Glavak o proizvodnji lijekova i medicinske opreme

VV/MH | 11.9.2020. u 15:24h | Objavljeno u Aktualno

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, izvjestiteljica iz sjene Europske pučke stranke (EPP) za mišljenje Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) o novoj industrijskoj strategiji za Europu sudjelovala je u pregovorima o mišljenju koje je danas usvojeno na sastanku Odbora. Riječ je o dokumentu vezanom uz prijedlog Europske komisije o novoj industrijskoj strategiji za globalno konkurentnu, zelenu i digitalnu Europu koje je predstavljeno u ožujku ove godine.

28 amandmana za industrijsku strategiju budućnosti

Zastupnica Sunčana Glavak u pregovorima je sudjelovala s ukupno 28 amandmana, u kojima je istaknula koliko je važno da nova europska industrijska strategija slijedi pristup usmjeren prema budućnosti i uzima u obzir cilj Europske unije da postigne klimatsku neutralnost.

-Europska unija prelaskom na klimatski neutralno gospodarstvo te digitalnom tranzicijom ima priliku kao i dosad predvoditi ulazak u novo doba te se pozicionirati kao industrijski lider. Zato je ključno raditi na industrijskoj strategiji za Europu koja je usmjerena na budućnost i koja će pružiti dodanu vrijednost našim građanima - poručila je zastupnica Glavak.

Naglasila je da je nužno ostvariti modernizaciju industrijske osnove EU-a, jačanje unutarnjeg tržišta i stvaranja konkurentnog industrijskog okvira, uključujući učinkovitu strategiju za mala i srednja poduzeća te izbjegavanje i uklanjanje nepotrebnih regulatornih opterećenja. Zastupnica Glavak u svojim je amandmanima podcrtala i nastojanja u postizanju konkurentnije i otpornije industrije u borbi s globalnim izazovima te povećanje proizvodnje ključnih proizvoda u EU-u, kao što su lijekovi, farmaceutski sastojci, medicinski uređaji, oprema i materijali.

Nova industrijska strategija za globalnu konkurentnost, klimatsku neutralnost i nova radna mjesta

Europska industrija ostvaruje 20 posto ukupne dodane vrijednosti EU-a i zapošljava 35 milijuna ljudi u EU-u, a cilj nove strategije je omogućiti dvostruki prijelaz prema klimatskoj neutralnosti i digitalnom vodstvu. Strategija treba biti pokretač konkurentnosti Europe i njezine strateške autonomije te odrediti niz akcija za podršku svim akterima europske industrije, što uključuje velike i male tvrtke, inovativna start-up poduzeća, istraživačke centre, pružatelje usluga, dobavljače.

Jedan od važnih ciljeva strategije je i održavanje globalne konkurentnosti europske industrije, čineći Europu klimatski neutralnom do 2050. godine, te oblikovanje europske digitalne budućnosti. Primjenom načela kružnoga gospodarstva u svim sektorima i industrijama moguće je do 2030. diljem EU-a otvoriti 700.000 novih radnih mjesta, od kojih mnoga u malim i srednjim poduzećim

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci