Usvojene preporuke za uvođenje izvanrednih politika za pomoć mladima u kriznoj situaciji

| 28.4.2020. u 18:15h | Objavljeno u Aktualno

Predstavnici Savjeta mladih Varaždinske županije Lovro Lukavečki i Antonio Hiržin sudjelovali su na online sjednici Koordinacije županijskih savjeta mladih RH koja se 26. travnja održala na online platformi.

Podsjećamo, Koordinacija županijskih savjeta mladih okuplja sve županijske savjete mladih i Savjet mladih Grada Zagreba. Osmišljena je kao platforma za razmjenu prakse i kontinuirano informiranje županijskih savjeta mladih, zajedničku analizu prisutnih problema mladih te zagovaranje interesa mladih prema institucijama i tijelima vlasti.

Zbog nemogućnosti da se sjednica održi redovnim putem članovi savjeta mladih, sljedeći upute i mjere, održali su sjednicu putem online platforme. Glavne teme sastanaka bile su analiza trenutnog stanja u svim županijama i usvajanje preporuka o potencijalnim mjerama koje županije mogu učiniti za mlade u ovim trenutcima. Sjednicu je vodio predsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije Lovro Lukavečki koji je ujedno Glavni tajnik Koordinacije županijskih savjeta mladih RH.

- Mi smo u Varaždinskoj županiji već predložili modele za olakšavanje otplate studentskih kredita i pokrenuli inicijativu ukidanja naplate smještaja u studentskom domu. Takve mjere su prihvaćene od županijskih savjeta mladih na razini Hrvatske te ćemo uz još dodatne mjere ići s općim preporukama prema svim županijama. Drago mi je što se još jednom pokazalo da je naš rad u Varaždinskoj županiji primjer drugim županijama u Hrvatskoj - rekao je Lukavečki.

Neke od dodatnih preporuka jesu sufinanciranje privatnog smještaja za studente koji su se našli u lošoj financijskoj situaciji i smanjivanje praga ECTS bodova za stipendije, kako studenti koji su zbog objektivnih okolnosti ostvarili lošiji rezultat ne bi morali vraćati cjelokupne iznose. Također, županijama koje to nisu već napravile preporučuje se subvencioniranje kamate za program kreditiranja Poduzetništvo mladih, žena i početnika HBOR-a i održavanje trenutne financijske i druge podrške udrugama i organizacijama mladih te sportskih klubova s omladinskim pogonima.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci