Ususret Danu crvenih haljina: Čak 80% moždanih udara može se spriječiti Foto: Pexels / ilustracija

Ususret Danu crvenih haljina: Čak 80% moždanih udara može se spriječiti

| 31.1.2022. u 15:00h | Objavljeno u Društvo

Prvog petka u veljači obilježava se Dan crvenih haljina - javnozdravstvena kampanja koju je Hrvatsko neurološko društvo pokrenulo 2019. godine.

- Cilj kampanje je potaknuti žene da brinu o svom zdravlju, prvenstveno zdravlju srca i krvnih žila, jer je većinu bolesti toga tipa moguće spriječiti zdravim životnim navikama, a isto tako želi potaknuti stručnjake u zdravstvu na posebnu pažnju za srčani i moždani udar kod žena, zbog njihovih razlika u odnosu na muškarce – napominju organizatori, dodajući da je simbol kampanje crvena haljina kao univerzalna slika žene i crvena kao boja zdravlja, života i živosti, ali i upozorenja.

Dan crvenih haljina prvi će se put obilježiti u Varaždinskoj županiji ovoga petka, 4. veljače, od 9 do 12 sati na Franjevačkom trgu u Varaždinu, ispred Županijske palače.

>> Dan crvenih haljina: Ovog petka na Franjevačkom trgu se informirajte kako spriječiti moždani udar

U 85% slučajeva moždani udar je uzrokovan začepljenjem krvne žile ugruškom. Svake godine u Hrvatskoj od moždanog udara oboli od 12.000-15.000 osoba. Od toga je 60% žena. Nažalost, usprkos današnjim sve uspješnijim metodama liječenja, 30% oboljelih od moždanog udara će umrijeti, a 30% će ostati trajno ovisnima o tuđoj pomoći.

- Moždani udar je u Hrvatskoj drugi uzrok smrtnosti, s više od 6.000 umrlih svake godine, a od toga umire otprilike 60% žena. Isto je, na žalost, i u Varaždinskoj županiji. Prema podacima o smrtnosti za našu županiju, 2019. godine je moždani udar bio među prva tri uzroka smrtnosti, uz maligne bolesti i srčani udar. Tijekom 2020. i 2021. godine s dijagnozom moždanog udara u Općoj bolnici Varaždin hospitalizirano je više od 800 bolesnika, 45% žena i 55% muškaraca. 2020. smrtnost je bila podjednaka u oba spola, a prema statistikama, oko 20-30% bolesnika s moždanim udarom umire. 2021. godine umrlo je 60% žena i 40% muškaraca – rekla nam je doc.prim.dr.sc. Spomenka Kiđemet-Piskač, dr. med., spec. neurologije i subspec. za kronične neurodegenerativne bolesti iz OB Varaždin.

U kojoj dobi žene najčešće obolijevaju od moždanog udara, koji su rizični faktori specifični za žensku populaciju, zašto obolijevaju i mlađe žene te kako se pandemija Covida-19 odrazila na pacijente s moždanim udarom - pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci