Ustavni sud privremeno obustavio primjenu Vladine Uredbe o uslužnim područjima Foto: Grad Ivanec / ilustracija

Ustavni sud privremeno obustavio primjenu Vladine Uredbe o uslužnim područjima

Varaždinske vijesti | 30.3.2022. u 10:23h | Objavljeno u Aktualno

Temeljem prijedloga za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti Uredbe o uslužnim područjima Vlade RH s Ustavom i zakonom koje su Ustavnom sudu RH podnijele Liburnijske vode d.o.o. Ičići (2. veljače) i Grad Ivanec (22. veljače), Ustavni sud RH na svojoj je jučerašnjoj sjednici donio rješenje kojim je privremeno obustavio primjenu Vladine Uredbe o uslužnim područjima.

- Pritom ističemo da su netočni navodi koje su po pitanju ove tematike nekritički prenijeli pojedini portali, a koji nisu izvršili uvid u dokumente objavljene na web stranicama Ustavnog suda i koji pogrešno ističu da je ovakva odluka donesena temeljem inicijative grupe od 16 gradova među kojima se Grad Ivanec ne spominje, a što nije točno - priopćili su danas iz Grada Ivanca.

Kao potvrdu toga naveli su priopćenje Ustavnog suda.

- Ustavni sud je prihvatio da razlozi zbog kojih su Liburnijske vode i Grad Ivanec predložili pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti Uredbe s Ustavom i zakonom otvaraju pitanje njezine formalne suglasnosti s Ustavom i zakonom, kao i pitanje kriterija prema kojima su uspostavljena uslužna područja i određene njihove granice kao i kriterija kojima su određena društva preuzimatelji, a što podrazumijeva podrobno ispitivanje navedenog problema u skladu s ustavnim vrednotama i zakonskim odredbama koje reguliraju navedeno područje – stoji u priopćenju Ustavnog suda.

- Polazeći od razloga koji su izneseni u odnosu na štetne posljedice koje može prouzročiti primjena Uredbe, a imajući u vidu i rok u kojem se treba izvršiti prijenos komunalnih vodnih građevina, Ustavni sud je, vodeći se načelom pravne sigurnosti i objektivnog pravnog poretka, ocijenio potrebnim privremeno obustaviti izvršenje svih općih i pojedinačnih akata i radnji koje se poduzimaju na temelju te Uredbe do donošenja odluke o njezinoj suglasnosti s Ustavom i zakonom - zaključuje u svom priopćenju Ustavni sud RH.

Odluku Ustavnog suda kratko je prokomentirao gradonačelnik Milorad Batinić.

- Ovakvo rješenje Ustavnog suda potvrda je da smo bili u pravu kada smo proteklih mjeseci u bezbrojnim navratima isticali i problematizirali postupak zakonitosti donošenja Vladine Uredbe o uslužnim područjima te ukazivali na spornu ustavnost pojedinih članaka i Zakona o vodnim uslugama. Drago mi je što je suci Ustavnog suda bili jednoglasni u ocjeni u ocjeni da bi primjena Uredbe – ako se navodi predlagatelja pokažu osnovanim – mogla dovesti do teških i nepopravljivih posljedica na sustav opskrbe vodom te da su donijeli logičnu odluku kojom su obustavili primjenu Uredbe – izjavio je gradonačelnik Milorad Batinić.

Kako ističe, nije nevažno ni to što Ustavni sud ističe da je o svemu zatražio očitovanje od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te da je prijedloge predlagatelja dostavio na znanje Vladi RH, ali napominje da do dana donošenja svog rješenja nije zaprimio očitovanje ni resornog ministarstva ni Vlade.

- Po svemu sudeći, ogromno nezadovoljstvo građana Ivanca i svih okolnih područja Vladinom Uredbom o uslužnim područjima, slijedom koje bi se vodovodi i Ivkom-vode sa svim svojim vlasništvom trebali pripojiti Varkomu, a koje je rezultiralo svima poznatim događajima – poništenjem lokalnog referenduma, snažnom medijskom kampanjom za obranu kolektivne imovine, okupljanjem građana oko nastojanja da sačuvaju svoje vlasništvo te peticijom koju je potpisalo blizu 10.000 korisnika usluga Ivkom-voda d.o.o. i Ivkoma d.d. – odjeknulo je do Zagreba - priopćili su iz Grada Ivanca.

- A da Ivančani i građani bivše Općine Ivanec u tome nisu usamljeni, potvrđuje i Ustavni sud koji u svom Rješenju navodi da je do jučer čak 17 predlagatelja podnijelo prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom više spornih članaka Zakona o vodnim uslugama te u tom kontekstu ocjenjuje potrebu provođenja podrobnog ispitivanja navedene problematike s Ustavom i zakonom - istaknuli su iz Grada Ivanca.