Ustavni sud privremeno obustavio primjenu Vladine Uredbe o uslužnim područjima Foto: Grad Ivanec / ilustracija

Ustavni sud privremeno obustavio primjenu Vladine Uredbe o uslužnim područjima

Varaždinske vijesti | 30.3.2022. u 10:23h | Objavljeno u Aktualno

Temeljem prijedloga za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti Uredbe o uslužnim područjima Vlade RH s Ustavom i zakonom koje su Ustavnom sudu RH podnijele Liburnijske vode d.o.o. Ičići (2. veljače) i Grad Ivanec (22. veljače), Ustavni sud RH na svojoj je jučerašnjoj sjednici donio rješenje kojim je privremeno obustavio primjenu Vladine Uredbe o uslužnim područjima.

- Pritom ističemo da su netočni navodi koje su po pitanju ove tematike nekritički prenijeli pojedini portali, a koji nisu izvršili uvid u dokumente objavljene na web stranicama Ustavnog suda i koji pogrešno ističu da je ovakva odluka donesena temeljem inicijative grupe od 16 gradova među kojima se Grad Ivanec ne spominje, a što nije točno - priopćili su danas iz Grada Ivanca.

Kao potvrdu toga naveli su priopćenje Ustavnog suda.

- Ustavni sud je prihvatio da razlozi zbog kojih su Liburnijske vode i Grad Ivanec predložili pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti Uredbe s Ustavom i zakonom otvaraju pitanje njezine formalne suglasnosti s Ustavom i zakonom, kao i pitanje kriterija prema kojima su uspostavljena uslužna područja i određene njihove granice kao i kriterija kojima su određena društva preuzimatelji, a što podrazumijeva podrobno ispitivanje navedenog problema u skladu s ustavnim vrednotama i zakonskim odredbama koje reguliraju navedeno područje – stoji u priopćenju Ustavnog suda.

- Polazeći od razloga koji su izneseni u odnosu na štetne posljedice koje može prouzročiti primjena Uredbe, a imajući u vidu i rok u kojem se treba izvršiti prijenos komunalnih vodnih građevina, Ustavni sud je, vodeći se načelom pravne sigurnosti i objektivnog pravnog poretka, ocijenio potrebnim privremeno obustaviti izvršenje svih općih i pojedinačnih akata i radnji koje se poduzimaju na temelju te Uredbe do donošenja odluke o njezinoj suglasnosti s Ustavom i zakonom - zaključuje u svom priopćenju Ustavni sud RH.

Odluku Ustavnog suda kratko je prokomentirao gradonačelnik Milorad Batinić.

- Ovakvo rješenje Ustavnog suda potvrda je da smo bili u pravu kada smo proteklih mjeseci u bezbrojnim navratima isticali i problematizirali postupak zakonitosti donošenja Vladine Uredbe o uslužnim područjima te ukazivali na spornu ustavnost pojedinih članaka i Zakona o vodnim uslugama. Drago mi je što je suci Ustavnog suda bili jednoglasni u ocjeni u ocjeni da bi primjena Uredbe – ako se navodi predlagatelja pokažu osnovanim – mogla dovesti do teških i nepopravljivih posljedica na sustav opskrbe vodom te da su donijeli logičnu odluku kojom su obustavili primjenu Uredbe – izjavio je gradonačelnik Milorad Batinić.

Kako ističe, nije nevažno ni to što Ustavni sud ističe da je o svemu zatražio očitovanje od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te da je prijedloge predlagatelja dostavio na znanje Vladi RH, ali napominje da do dana donošenja svog rješenja nije zaprimio očitovanje ni resornog ministarstva ni Vlade.

- Po svemu sudeći, ogromno nezadovoljstvo građana Ivanca i svih okolnih područja Vladinom Uredbom o uslužnim područjima, slijedom koje bi se vodovodi i Ivkom-vode sa svim svojim vlasništvom trebali pripojiti Varkomu, a koje je rezultiralo svima poznatim događajima – poništenjem lokalnog referenduma, snažnom medijskom kampanjom za obranu kolektivne imovine, okupljanjem građana oko nastojanja da sačuvaju svoje vlasništvo te peticijom koju je potpisalo blizu 10.000 korisnika usluga Ivkom-voda d.o.o. i Ivkoma d.d. – odjeknulo je do Zagreba - priopćili su iz Grada Ivanca.

- A da Ivančani i građani bivše Općine Ivanec u tome nisu usamljeni, potvrđuje i Ustavni sud koji u svom Rješenju navodi da je do jučer čak 17 predlagatelja podnijelo prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom više spornih članaka Zakona o vodnim uslugama te u tom kontekstu ocjenjuje potrebu provođenja podrobnog ispitivanja navedene problematike s Ustavom i zakonom - istaknuli su iz Grada Ivanca.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci