Ustavni sud odlučio da COVID potvrde imaju zakonsko uporište, a Stožer će morati obrazložiti svoje odluke Foto: screenshot HRT

Ustavni sud odlučio da COVID potvrde imaju zakonsko uporište, a Stožer će morati obrazložiti svoje odluke

Varaždinske vijesti/HRT | 21.12.2021. u 15:01h | Objavljeno u Aktualno

Nakon odluke Ustavnog suda da su pandemijske mjere legitimne ne prihvativši prijedloge za ocjenom ustavnosti oko ovlasti Stožera civilne zaštite, uvođenja covid potvrda, obveznog testiranja zaposlenika u zdravstvu i socijali te posebnih mjera prilikom prijema pacijenata izjavu za medije dao je predsjednik Ustavnog suda RH će dr. sc. Miroslav Šeparović, prenosi portal HRT-a.

Šeparović je rekao što je Ustavni odlučio.

- Ustavni sud je donio nekoliko odluka koje se prvenstveno tiču Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Tu nema ništa novog osim, Sud je ponovio ranija stajališta, osim da je Sud naložio da Stožer obrazloži odluku koju je donio tako da javnost i adresati budu upoznati s razlozima donošenja odluke i objasniti Ustavno načelo razmjernosti. To je nešto novo što nismo dosad tražili, ali sad smatramo da će to biti korisno za sve, rekao je Šeparović.

O COVID-potvrdama

- Što se tiče COVID-potvrda, odlučili smo o sustavu digitalnih COVID-potvrda i odlučili smo o sigurnosnoj mjeri obaveznog testiranja pacijenata i sigurnosnoj mjeri obaveznog testiranja u zdravstvu i socijalnom sustavu. Te mjere imaju zakonsko uporište, Stožer je bio ovlašten donijeti takve odluke. Te mjere su posvećene zaštiti zdravlja ljudi, prvenstveno najranjivijih skupina, bolesnih i onih koji su u ustavu socijalne skrbi. Zaključili smo da je mjera prikladna da ostvari cilj zaštite zdravlja, nužna je, nije bilo drugih manje restriktivnih mjera i mjera nije imala prekomjerni teret za adresate. Nema diskriminacije, nema obaveznog cijepljenja, postoji alternativa - ili cijepljenje ili testiranje. Mjera je razumna, temelji se na znanstvenim i stručnim radovima koji su dostavljeni Ustavnom sudu. Prema tome, nema diskriminacije jer svatko ima izbor hoće li se cijepiti ili će se testirati. To testiranje može stvarati određenu nelagodu, ali nema prekomjerni teret, objasnio je Šeparović.

Dodao je kako odluka nema veze s referendumom niti će utjecati na njega te da on ide svojim putem.

Izdvojena mišljenja nije želio komentirati, kazavši da nije običaj da predsjednik Ustavnog suda prepričava izdvojena mišljenja kolega. Dodao je kako će ona biti javno dostupna u roku od 8 dana.

O objašnjavanju Stožera kod donošenja odluka

Komentirajući najavu da Stožer mora objašnjavati svoje odluke, predsjednik Ustavnog suda je rekao da će javnost i adresati biti detaljno upoznati s razlozima donošenja neke mjere te da se detaljno obrazloži načelo razmjernosti. Dodao je da će onda i ubuduće biti lakše za Ustavni sud kad budu ocjenjivali odluke Stožera.

- Dakle, transparentnost, otvorenost, nove okolnosti, pandemija koja dugo traje, različitosti u društvu koje se pojavljuju, sve je to dovelo Ustavni sud da to ubuduće traži od Stožera. To imamo ovlast tražiti i to nije sporno, rekao je Šeparović.

- Stožer ne može uvesti obvezno cijepljenje, jer se to može uvesti samo zakonom. Ako Sabor želi uvesti obvezno cijepljenje, onda to mora uvesti zakonom i onda bi ga Ustavni sud ocjenjivao, rekao je Šeparović.

O izjavama Milanovića oko mjera i Ustavnog suda

- Neću komentirati izjave političara, niti one imaju utjecaja na odluke Ustavnog suda. Ustavni sud je samostalan i neovisan i njegove odluke su obvezatne i dužna ih je poštivati svaka pravna ili fizička osoba, pa i predsjednik Milanović , kao i drugi političari , vladajući i oporbeni, ma što o tome mislili i govorili. Mi nismo ni za vlast ni za oporbu, mi donosimo odluke u skladu s Ustavom. Nekad su one u koristi vlasti, nekad u korist oporbe. Volio bih da se o našim odlukama sudi na temelju argumenata, na temelju onoga što u njima piše, a ne unaprijed u skladu s nekim očekivanjima, rekao je Šeparović.

Na što se Ustavni sud pozvao u odluci

- Pozivali smo se na preporuke Vijeća Europe koja govori o zabrani diskriminacije temeljem cijepljenja i to smo detaljno obrazložili da se ovdje ne radi o diskriminaciji. Rezolucija zbog svog autoriteta i važnosti ima svoju snagu i Ustavni sud je uvažava. Imali smo u vidu i odluku njemačkog Ustavnog suda u Njemačkoj, koji je najbolji Ustavni sud, koji je nedavno odlučio da je čak i policijski sad i zabrane privatnih okupljanja kao i zabrana odlaska u školu zbog epidemioloških razloga u skladu s Ustavom, rekao je Šeparović, a prenosi portal HRT-a.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci