Usprkos žustroj raspravi, vijećnici podržali kupnju bivše Varteksove robne kuće za Gradsku knjižnicu

| 24.10.2017. u 18:12h | Objavljeno u Aktualno

Većinom glasova „za“, varaždinski gradski vijećnici na današnjoj su sjednici prihvatili da Grad kreditom od 11,6 milijuna kuna kupi bivšu Varteksovu robnu kuću te da se ondje preseli Odjel za odrasle Gradske knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović“ Varaždin.

Očekivano, nakon uvodnog govora gradonačelnika Ivana Čehoka i prezentacije dogradonačelnice Sandre Malenice o potrebi kupnje objekta, uslijedila je žustra rasprava.

- Dobili smo pismo Zagrebačke banke o pravu prvokupa i u zakonskom roku moramo odgovoriti na njega. Ne bih bio za kupnju da nismo odmah razgovarali s ministricom kulture i koja nam je rekla da je ministarstvo spremno financirati i pomoći u nabavi opreme i svemu potrebnom za knjižnicu. Da nije bilo toga, dvojio bih i bio skloniji da razmislimo i ne iskoristimo pravo prvokupa - rekao je Čehok dodavši da Grad očekuje povrat duga od Varteksa od oko šest milijuna kuna.

- Ako kupimo zgradu koju je Varteks koristio, u šest mjeseci možemo možda vratiti šest milijuna kuna i pola zgrade smo kupili dugovima Varteksa - rekao je Čehok, dok je Malenica istaknula kako bi kupnjom objekta knjižnica dobila više od 2.000 kvadrata za rad.

Iako se većina vijećnika složila da bi Grad trebao kupiti objekt, mnogi su se usprotivili rješenju da se ondje smjesti knjižnica s obrazloženjem da se time ne rješava problem dislociranosti odjela.

- Možda kupnja nekretnine nije sporna koliko je sporna namjena. Sjetimo se da smo lani kao Vilu Oršić dali kao konačno rješenje knjižnice, a sada bismo opet dobili lokaciju gdje ne bismo mogli smjestiti sve odjele. Odustalo se od Vile Oršić jer se pojavio investitor koji želi graditi hotel. Vidjet ćete, za tri mjeseca dobit ćemo izmjene GUP-a, osvanut će hotel sa 100 soba, a tamo je smješten studentski kampus. Ova ideja s bivšom Varteksovom robnom kućoom idealno je legla vlasti, moramo pogotovati investitoru - ukazao je, između ostalog, SDP-ov Neven Bosilj.

Nezavisni Davor Patafta ukazao je pak kako će se prvotno ulaganje od nešto više od 10 milijuna kuna naposljetku popeti na oko 20 milijuna kuna.

- To vam je kao u obitelji. Dijete želi najprije jednu stvar, onda drugu stvar, a naposljetku roditelji nemaju za struju. Trebamo riješiti balirani otpad, imamo zgrade na lokaciji Vilka Novaka koje treba završiti, a nema sredstava, ide se u priču o kućanskoj rampi...S druge strane, vatrogasci gase požare s vozilima starima 30 godina. Kako će oni gasiti lijepe zgrade s takvim vozilima? Rekli ste kako ova investicija nosi samu sebe s donjim prostorom. Ne nosi. Kredit od 11,6 milijuna kuna s kamatom od 2,5 posto, to je 250.000 kuna godišnje samo za kamate. Režije su 160.000 kuna, najam kafića u prizemlju je 200.000 kuna...To je još gotovo 400.000 kuna. Nema šanse da nekretnina nosi samu sebe i ne može s ovakvim planom sebe isplatiti. Teško je donijeti odluku na bazi emocija - napomenuo je Patafta, dok je Vesna Dušak, odnedavno vijećnica reformista, istaknula da podržava kupnju, no nitko ne govori o problemima takve zgrade.

- Tu je vlaga, bakterije...Takva okolina uzrokuje speleološku bolest. Iz starih papira svašta ide van. Valja razmisliti i o tome - dodala je Dušak.

Dogradonačelnik Zlatan Avar naposljetku je poručio kako oni donose odluke.

- Morate imati, da tako kažem, muda i donositi odluke. Mi smo vidjeli priliku, predložili odluku i donosimo odluke iza kojih stojimo. Od vijeća tražimo da nas podržite - naglasio je Avar.

Vijećnici su odluku podržali s 16 glasova „za“, tri „suzdržana“ (reformisti Darko Detelj i Vesna Dušak te nezavisni Davor Patafta), dok „protiv“ nije bio nitko.