USKRSNA NAGODBA T&H Investu natrag zemljišta na Banfici, Jalkovcu i dijelom u Novakovoj te 16,8 mil. kuna

| 11.4.2022. u 14:20h | Objavljeno u Aktualno

Dogovoreno je, nakon višemjesečnih pregovora, kako bi se trebali mirno riješiti višegodišnji, desetka milijune kuna vrijedni sudski sporovi između Grada Varaždina, JU Gradski stanovi i Varkoma, s jedne strane te, s druge, poduzeća povezanih s obitelji Patafta.

Varaždinska gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Nevenom Bosiljem pripremila je ugovor o nagodbi s predstavnicima poduzeća T&H Ivnest (prije VIS – T7 VIS), Vadom ulaganja (prije T7 grupa) i VIS Promotexom, kao i Prvim faktorom u likvidaciji, zagrebačkom faktoring tvrtkom, koja je od VIS-a bila otkupila dio poražavanja prema Gradu Varaždinu s osnova prodanih, a neplaćenih nekretnina, prvenstveno u Ulici. Novaka.

Čudnovati postupak

Nagodba Grada Varaždina i tvrtki iz VIS Grupe odnosi se na niz međusobnih sporova koji se već desetak godina vode na varaždinskom Trgovačkom sudu. Grupirani su u tri grupe: sporovi oko kupoprodaje zemljišta za POS na Banfici i u Ulici V. Novaka, sporovi oko zamjene zemljišta Jalkovec-Brezje te, na kraju, Ugovora o interventnom zbrinjavanju baliranog i novonastalog otpada iz 2008., točnije avansa koji je za to isplaćen.

Prvu skupinu čine sporovi radi isplate zemljišta objedinjenih na dva područja, Banfica I i Banfica II, čiji su kupoprodaju svojedobno ugovorili VIS i povezane tvrtke te Grad Varaždin i JUGS, odnosno radi ništetnosti ugovora, odnosno podredno plaćanja manje cijene, budući da je tijekom čudnovatog, propalog kaznenog postupka protiv bivšeg varaždinskoga gradonačelnika Ivana Čehoka, Davora Patafte i ostalih sudski vještak bio ustvrdio da je cijenu od 200 €/m2 utvrdio prema naputku djelatnice VIS-a.

Prema nagodbi, raskinuo bi se Ugovor o zajedničkoj suradnji na projektu društveno poticane stanogradnje Banfica I. i II., koji su sklopljeni između Grada Varaždina-JUGS-a te VIS-a i povezenih tvrtki, kao i njihovi aneksi. Slijedom toga, poduzeća VIS grupe dobila bi natrag oko 10.000 kvadrata zemljišta na Banfici bez tereta i zabrana raspolaganja, a za uzvrat bi povukla tužbe radi njihove isplate, pri čemu bi svaka strana snosila svojih troškova postupka.

I to bi bilo sve da Grad Varaždin nije za zemljišta na Banfici već bio ispatio predujam od pet milijuna kuna. Taj novac Grad neće dobiti natrag s kamatama, već se to samo jedna od stavki iz obračuna svih međusobnih potraživanja i obveza na kraju kojeg je ispalo da će Grad Varaždin isplatiti ukupno 16.863.752 kn drugoj strani.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci