Uskoro rekonstrukcija 'teška' 760 milijuna kuna: Nakon obnove HE Varaždin - “jača”

IHR/Varaždinske vijesti | 5.12.2022. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

U HEP-u kažu kako će se povećati snaga elektrane, odnosno sadašnja godišnja prosječna proizvodnja od oko 450 milijuna kWh povećat će se za dodatnih 28 milijuna kWh

- U elektrodistribucijsku mrežu na području Varaždinske županije samo u ovoj godini uložit ćemo 26 milijuna kuna, a uskoro započinjemo i projekt rekonstrukcije Hidroelektrane Varaždin, vrijedan čak 760 milijuna kuna - najavio je Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a nedavno u Varaždunu u Elektrostrojarskoj školi kojoj je HEP darovao dizalicu topline.

”Težak” projekt

Tri dravske hidroelektrane - HE Varaždin, HE Čakovec, HE Dubrava - sa srednjom godišnjom proizvodnjom oko 1,15 milijardi kWh u potpunosti pokrivaju potrebe elektroenergetskog sustava na sjeveru Hrvatske, a rekonstrukcija HE Varaždin najveći je projekt koji se izvodi na nekoj od hidroelektrana na rijeci Dravi još od vremena njihove izgradnje.

- Nakon HE Zakučac, drugi najveći projekt u ciklusu rekonstrukcija hidroelektrana koje u razdoblju od 2012. do 2030. provodi HEP, a riječ je o projektu ukupne vrijednosti 4,3 milijarde kuna, je rekonstrukcija HE Varaždin. U tijeku je izrada glavnih projekata i postupak nabave za rekonstrukciju proizvodnih jedinica - najavio je Barbarić u Varaždinu. Cilj rekonstrukcije HE Varaždin je produžetak “životnog vijeka” i stvaranje uvjeta za pouzdan rad elektrane u idućem eksploatacijskom razdoblju.

Više čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u